Hlavní obsah

Na letišti v Římě se bude teplota cestujících měřit pomocí futuristických helem

Novinky, mšv

Letiště po celém světě přijala v souvislosti s koronavirem různá opatření. Kromě dodržování doporučených odstupů je do budoucna plánováno i měření teploty cestujících. Na římském letišti Fiumicino se bude jako na prvním v Evropě teplota měřit pomocí speciálních futuristických helem z dostatečné vzdálenosti, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na letišti ve Fiumicinu používají chytré helmy na měření teploty cestujícímVideo: Reuters

 
Článek

Chytré helmy jsou vybaveny termo skenery, které dokážou změřit teplotu ze vzdálenosti až sedm metrů. Zaměstnanci letiště tak nebudou muset přijít do bezprostředního kontaktu s cestujícími, protože naměřené hodnoty uvidí ihned na brýlích, které jsou součástí zařízení. Agentura Reuters v nadsázce poznamenává, že personál díky vybavení vypadá jako známá filmová postava Robocopa.

„Tohle je chytrá helma, která je vybavená termální kamerou, jež je schopná detekovat úroveň tělesného tepla v lidském těle,“ uvedl Massimiliano Moretto ze společnosti Sielte Spa, která pomáhala zařízení vyvinout. „Je schopná změřit teplotu jednoho člověka, ale i celé skupiny, přičemž operátorovi poskytne ihned informaci, zda se v dosahu nachází člověk s teplotou, která nezapadá do normy,“ doplnil.

V USA mají čisticí roboty

Zatím jsou na letišti Fiumicino v provozu tři helmy, které používá personál procházející mezi terminály. Jde o stejný druh zařízení, jaký se už používá na spouště letišť v Asii. V Římě doufají, že jakmile se začne opět více cestovat, pomohou helmy včas odchytit případné rizikové cestující. Helem by se poté mělo používat celkem pět.

Letiště po celém světě přijímají i mnohá další opatření. Například v americkém Pittsburghu představili autonomní čisticí roboty, kteří špínu v areálu ničí pomocí ultrafialového záření. Stejnou techniku podle agentury AP používají nemocnice.

Roušky i po pandemii? Na letištích a v letadlech budou zřejmě povinné

Cestování

Kromě toho by se i nadále měly na letištích nosit roušky, které se zdají být nejjednodušším řešením, jak případnému přenosu zabránit. Podle vedení londýnského letiště Heathrow třeba doporučované odstupy nedávají za plného provozu letiště vůbec žádný smysl, protože by docházelo k tvorbě velmi dlouhých front.

Reklama

Výběr článků

Načítám