Hlavní obsah

Na Krymu stojí zámek jako od Disneyho, nezničilo ho ani zemětřesení

Novinky, mšv

Na březích Černého moře, skoro na nejjižnějším cípu Krymu, vystupuje z vody ostrý útes. Na něm se tyčí malebný zámeček zvaný Vlaštovčí hnízdo, který vypadá skoro jako z pohádky od Disneyho. A nebylo by to daleko od pravdy. Stavba, která je stará 105 let, nikdy neplnila žádný hlubší účel, byla postavena pouze jako okrasná. To se bezesporu povedlo, protože zdejší krajině velmi sluší.

Foto: Profimedia.cz

Vlaštovčí hnízdo letos oslavilo 105 let existence.

Článek

Vlaštovčí hnízdo se nachází v malém městečku Gaspra mezi Jaltou a Alupkou. Zámek postavený v neogotickém stylu je ozdobou mysu Ai-Todor už 105 let a za ta léta se stal nejen symbolem jižního pobřeží Krymu, ale především jednou z nejvyhledávanějších atrakcí někdejšího ukrajinského poloostrova. Z ochozu, který kolem dokola zámeček obíhá, je úchvatný výhled do krajiny, především pak na modravé vody Černého moře.

Na místě dnešního zámku, na vrcholu útesu Aurora, stála původně pouze dřevěná chatka. Zbudovat si ji nechal někdejší ruský generál, jemuž byl pozemek věnován za zásluhy. Vlastnictví se ovšem neustále měnilo až pozemek nakonec skončil v rukou německého milionáře Barona von Stiegela, který chatku zboural a nechal na jejím místě zbudovat Vlaštovčí hnízdo. Ačkoli je architektonicky stavba považována za zámek, není zámkem v pravém slova smyslu. Nikdy totiž nesloužila jako sídlo, ale jen jako okrasa zdejší krajiny.

Foto: Profimedia.cz

Z ochozu je okouzlující pohled na moře.

Ačkoli na první pohled nemusí vypadat struktura zámečku vůbec bytelně, protože stojí na samém okraji útesu, je naopak velmi odolná. V roce 1927, kdy na Krymu udeřilo silné zemětřesení, zámek to zdárně přežil, jen na útesu samotném se vytvořila dlouhá vertikální prasklina. Kvůli tomu bylo místo skoro čtyři dekády uzavřené.

Foto: Profimedia.cz

Zámek posloužil jako lokace pro mnoho sovětských filmů.

Opravy a stabilizační práce započaly až v roce 1968 ve snaze učinit zámek opět přístupným. Po několika pokusech nakonec vyhrála varianta, kdy se pod balustrádu umístila betonová výztuž, aby se celé podloží stavby zpevnilo a Vlaštovčí hnízdo nesklouzlo do moře.

Konečně tak mohlo toto kouzelné místo opětovně přivítat návštěvníky. Nejen ty běžné, ale i z řad filmařů. Vzhledem k jeho elegantnímu vzhledu posloužil zámek jako natáčecí lokace pro nespočet snímků, které za sovětské éry vznikly. Zámek si získal svou popularitu hlavně v létě, kdy na Krym obvykle mířilo mnoho turistů na svou dovolenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám