Hlavní obsah

Na jižním Plzeňsku má vzniknout stezka po stopách sv. Vojtěcha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stezku, která bude procházet místy spojenými s cestami českého patrona svatého Vojtěcha, by chtěli v Přešticích na jižním Plzeňsku a v okolí připravit místní evangelíci. Putovalo by se za fakty i pověstmi.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Po stopách svatého Vojtěcha by měla vést plánovaná turistická trasa na Plzeňsku. Ilustrační fotografie

Článek

Pražský biskup z rodu Slavníkovců krajinou před víc než tisíci lety procházel a mnohá místa na jižním Plzeňsku jsou dodnes spojená s legendami o jeho působení, jak popsal farář farního sboru Českobratrské církve evangelické v Přešticích Jan Satke.

"Chtěli bychom dát dohromady jednotlivé poznatky a legendy a připravit i vyprávění o osobnosti a o životě svatého Vojtěcha," uvedl. Připomínek mučedníka, který měl prý na Plzeňsku příbuzné, je v kraji víc. Na řadě míst stávaly dřív například sochy, které jsou dnes už mnohdy zničené.

Důlek v kameni i obraz

Pokud farníci seženou peníze, chtěli by připravit alespoň menší okruh přímo Přešticemi. I na zdejším náměstí je socha svatého Vojtěcha. Cesta po městě by mohla seznámit se světcovým životem a s jeho odkazem. Další okruh, který by vedl mimo město, by zas mohl připomenout některé pověsti a legendy spojené s Vojtěchovým jménem.

Například kousek od Přeštic je kopec Ticholovec. Jméno údajně získal, když si svatého Vojtěcha procházejícího lesem spletla jedna žena s lovcem. Vojtěch pak odhodil plášť a ukázal se v biskupském rouchu. Když zpoza mraků vykouklo slunce, jeho stín vykreslilo na skalce.

Na kameni na Ticholovci je i dnes nakreslený světcův obraz. V okolí Přeštic je také místo nazývané Pokleknutí svatého Vojtěcha. Dodnes se tam v kameni uchoval údajný otisk světcova kolena, když v modlitbě poklekl s prosbou za déšť. Dokud se v prohlubni držela voda, lidé věřili, že bude vody dost. Legendy svazují s příběhy o Vojtěchovi i kopce Taneček nebo bývalý hrad Skála.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám