Hlavní obsah

Na japonském ostrově se přemnožily kočky

Odlehlý japonský ostrůvek Aošima osídlily kočky. Původně jich tam dovezli jenom pár, aby chytaly myši zamořující rybářské lodě, dnes tam připadá na každého člověka šest koček.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonský ostrov Aošima je plný kočekVideo: Reuters

 
Článek

Ostrůvek leží nedaleko prefektury Ehime, z níž se na něj dá přívozem dostat za půl hodiny. Ještě v roce 1945 tam bydlelo 900 lidí, ale většina z nich se postupně vystěhovala na hlavní ostrovy za prací. Zůstali pouze penzisté. Zatímco oficiální počet obyvatel těsně překračuje dvacítku, koček na ostrůvku žije přes 120.

Lodě však denně přivážejí návštěvníky, byť Aošima rozhodně není turistickým rájem. Nenajde se tam restaurace, bar, obchod ani kiosek, kde by se dalo koupit něco k snědku.

Návštěvníci jsou většinou milovníci koček a chtějí vidět hordy potulujících se a o jídlo žebrajících šelmiček. Aošimě se proto říká Kočičí ostrov. „Jsou zde hordy koček, chtěla jsem to vidět," řekla sedmadvacetiletá návštěvnice Makiko Majasakiová.

Nepohrdnou ničím

Kočky z Aošimy nejsou vybíravé. Spořádají rýži, energetické tyčinky stejně jako brambory. Jelikož na ostrově nemají žádné nepřátele, procházejí se bezstarostně úplně všude a okupují opouštěné domy.

Místní k nim láskou zrovna nepřekypují. Jedna stařenka je ze svého dvorku pravidelně odhání holí. Kočky se také kastrují. Vlídností místní důchodci nevynikají ani vůči návštěvníkům. Ruší totiž jejich klidný život.

V Japonsku, v němž vznikla komiksová Hello Kitty, jsou kočky velmi oblíbená zvířata. V Tokiu existují kočičí kavárny, kam chodí všichni, kdo kvůli přísným domovním předpisům nemohou chovat zvířata v bytech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám