Hlavní obsah

Na indonéském Sulawesi mrtví jednou ročně opouštějí své hroby

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý srpen se komunita Torja, žijící na indonéském ostrově Sulawesi, shromáždí nad hroby svých blízkých. Chystají se se zesnulými opět setkat tváří v tvář - to díky místní tradici, při níž jsou mumifikované mrtvoly vytaženy z rakví, aby mohly dostat třeba nové oblečení. Mnozí považují tuto ceremonii za jakýsi druhý pohřeb, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Nebožtíci dostanou při obřadu nové oblečení, často i cigaretu.

Článek

Domorodci z komunity Torja, jež obývá provincii Pangala, věří v blízké propojení života a smrti. Neobvyklou tradici proto považují za největší oslavu života, přestože nezasvěceným může událost připadat vyloženě obskurní.

Rodiny se shromáždí nad hroby a mrtvé vyzvednou z rakve — tu pak mohou vyčistit nebo rovnou vyměnit za novou. Nebožtíkům dopřejí nové oblečení, občas jim do úst vloží cigaretu a konverzují s nimi, ačkoli odpověď nečekají.

Foto: Profimedia.cz

Nebožtíky je třeba po vyjmutí z rakve trochu zkrášlit.

Foto: Profimedia.cz

Místní chovají zesnulé ve velké úctě.

Tradice je v místní komunitě hluboce zakořeněna, přestože domorodci jsou z velké části protestanti, kteří navíc obývají dominantně muslimskou zemi.

Když některý příbuzný zemře, rodina jeho mumifikované tělo nechává týdny a někdy i roky v domě nebo v takzvaném tongkonanu, což je stavba určena speciálně pro mrtvé. Rodina za zesnulého truchlí, ale běžně s ním nadále interaguje, jako by byl živý. Nebožtíci často sedí také u stolu.

Foto: Profimedia.cz

Do ceremonie se mohou zapojit i návštěvníci.

„Místní lidé věří, že duše zemřelých žije mezi námi, dává na nás pozor a žehná nám. Proto před samotným pohřbem neříkají o nebožtících, že jsou mrtví, ale pouze nemocní. Své zesnulé velmi ctí,“ popisuje Eric Crystal Rante Allo z místní organizace Aman.

Návštěvníci se běžně mohou ceremonií pokochat. Ti odvážnější se pak mohou do oslav i zapojit.

Jihovýchodní Asie s otevíráním hranic turistům tápe

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám