Hlavní obsah

Na francouzských sjezdovkách stačí negativní testy. Platí ale jen jeden den

Začátek lyžařské sezony se v Alpách značně zkomplikoval. Rakousko vyhlásilo minulý týden kompletní lockdown a Švýcarsko vstup do země podmiňuje karanténou. Ve Francii je situace zatím nejmírnější, země uznává i negativní testy, jejich platnost se však značně zkrátila.

Foto: Profimedia.cz

Ve Francii se zatím může lyžovat i s negativním testem.

Článek

Francie pro vstup na lanovky a vleky vyžaduje od minulého týdne covid pasy. Znamená to, že se lidé musejí prokázat dokončeným očkováním, proděláním nemoci, uznávají se také negativní testy. Od pondělí se však zkrátila jejich platnost ze 72 hodin na 24, návštěvníci se tak musejí nechat testovat denně, uvedlo české zastoupení francouzské turistické organizace Atout France.

Skiareály doufají, že letos sezona bude. Bez zdražení to ale nepůjde, hlásí

Domácí

Testy lze provést například i v lékárnách nebo označených ordinacích v lyžařských střediscích. Cena antigenního testu je maximálně 29 eur (zhruba 740 korun), za PCR maximálně 49 eur (zhruba 1250 korun). Kontrola covid pasů se provádí během nákupu skipasu, náhodně pak také při nástupu do lanovky.

Česko je na seznamu rizikových zemí

Od 26. listopadu platí ve Francii povinnost nosit roušky ve všech uzavřených prostorách. Ve skiareálech se to týká mimo jiné i uzavřených kabinových lanovek, ale i samotných front a podobně.

Neočkované osoby starší 12 let se testem musejí prokazovat i při vstupu do země. Francie totiž zařadila Českou republiku na seznam rizikových států. I v tomto případě je platnost testu pouze 24 hodin.

Itálie obrací. Testy už k lyžování stačit nebudou

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám