Hlavní obsah

Muzeum v Brně shromáždilo symboly vládců a elit různých dob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum města Brna shromáždilo symboly vládců a elit od lovců mamutů do 20. století. Gotický sál hradu Špilberk zaplnily šperky, zbraně, zlaté mince nebo luxusní oděvy. Výstava na hradě zůstane do konce srpna. Kdy si ji prohlédnou první návštěvníci, záleží na uvolnění opatření proti šíření koronaviru.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Výstava Symboly vládců o elitách od pravěku do novověku zatím není veřejnosti přístupná.

Článek

Příslušníci elit se prakticky ve všech epochách snažili odlišit svým oděvem, chováním nebo ceremoniemi. Chtěli působit velkolepým dojmem, získat převahu a ukázat své výsadní postavení. O vkusu elit vypovídají literární prameny i zachovaná vyobrazení, případně archeologické nálezy.

„Nejpřesnější svědectví o vládcích doby kamenné, bronzové či železné podávají bohaté hroby. V posledních letech jich našli archeologové v širším okolí Brna hned několik. Výbavu zemřelých bojovníků, tehdejších vládců či královen je tak možné prohlédnout si v celé její kráse. Ve většině případů jsou tyto předměty představeny veřejnosti vůbec poprvé,” uvedl kurátor výstavy Petr Vachůt z Oddělení archeologie Muzea města Brna.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Schránka na pečeť z 19. století je jedním z exponátů výstavy.

Návštěvníci si prohlédnou třeba 22karátový zlatý nákrčník z doby římské, výbavu „zlatého krále” z období stěhování národů, filigránové výrobky velkomoravských šperkařů, ale také mladší předměty, třeba zlaté kapesní hodinky posázené brilianty.

Chybět nebude ani replika hrobu

Dalším projevem moci a síly jsou zbraně. Vystavené meče z doby bronzové, železné i raného středověku patří k nejnovějším archeologickým objevům, které čerstvě opustily konzervátorské dílny.

Speciálně pro výstavu vznikla replika hrobu z mladší doby bronzové, archeology prozkoumaného v jižní části Brna.

Zpestřením výstavy jsou ženské oděvy, šperky a ozdoby, včetně takových, které majitelku téměř ohrožovaly – třeba metr dlouhé jehlice na spínání oděvů, barokní škrobený límec ve tvaru mlýnského kola nebo svíravý korzet.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám