Hlavní obsah

Muž zaskočil výzkumníky. V průběhu 17hodinového letu se skoro nepohnul

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V údivu zanechal experty muž, který cestoval na dálkové lince z Perthu do Londýna. Po celou dobu letu se totiž prakticky nepohnul, nepoužil dokonce ani toaletu. Byl přitom jedním z dobrovolníků, kteří se zapojili do výzkumu Sydneyské univerzity, jenž si vzal za cíl měřit například úroveň stresu či kvalitu spánku v průběhu cesty nebo následné zotavování z jet lagu, píše server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Jednalo se o první spolupráci Sydneyské univerzity a aerolinií Qantas, které dálkový let, jenž trvá kolem 17 hodin, provozují. Speciální zařízení, které na sobě dobrovolníci v průběhu cesty měli, měřilo celkový psychický stav, úrovně stresu a úzkosti, průběh spánku a následně i zotavování se z pásmové nemoci.

Jeden z dobrovolníků však výzkumníky zaskočil, když zjistili, že se pohyboval skutečně jen minimálně. Dokonce se museli několikrát ujistit, že zařízení fungovalo správně. „Věc, kterou nedokážeme pochopit, je to, jak málo se hýbal. Neudělal jediný krok,“ uvedl s údivem profesor Stephen Simpson ze Sydneyské univerzity.

Podle informací Independentu neměl muž důvod se hýbat, jelikož byl usazen v byznys třídě a cítil se velmi pohodlně. Záhadou je to, že během dlouhého letu ani jednou nevyužil toaletu. „Dospělý člověk totiž v průměru chodí močit čtyřikrát až sedmkrát denně, závisí ovšem na množství a druhu tekutin, ale i jídle,“ uvedl urolog Neil Grafstein z newyorské nemocnice Mount Sinai. Kolik toho ale onen pasažér snědl či vypil, se neví.

Výzkumníci z Charles Perkin Centre Sydneyské univerzity, kteří výzkum prováděli, se zabývají civilizačními chorobami, jako jsou cukrovka nebo obezita. V nynějším výzkumu by rádi odhalili více faktů o jet lagu, předtím ovšem musejí nasbírat potřebná data.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám