Hlavní obsah

Muž si odmítal kvůli těžkému astmatu nasadit roušku. Málem ho vyhodili z letadla

Novinky, Michael Švarc

Málem opustit letadlo musel cestující známý pouze jménem Nick. Muž s těžkým astmatem si odmítal nasadit roušku, na což měl kvůli svému zdravotnímu stavu udělenou výjimku. Personál společnosti easyJet byl ovšem nesmlouvavý a nechtěl vyletět do cíle, dokud si pasažér ústenku nenasadí, napsal server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Nick letěl v srpnu z ostrova Jersey do Londýna. Trpí však silnými respiračními problémy, kvůli kterým nemůže nosit nic na tváři ani kolem krku. „Ať už je to tričko s límečkem nebo šála, mám pocit, že se dusím. Je pro mě zkrátka neuvěřitelně těžké dýchat. Jako bych měl ocelový pás kolem hrudníku,“ popsal serveru BBC.

Než Nick odletěl na Jersey, vytiskl si ze stránek britské vlády výjimku, díky které roušku nemusí mít. Při cestě na ostrov žádný problém nenastal, opačným směrem však ano. Personál společnosti easyJet na nasazení roušky trval, udělená výjimka podle něj byla neplatná.

Cestující si kvůli vlastnímu zdraví odmítal roušku nadále nasadit, situace ale prý velmi rychle eskalovala. „Posádka za mnou přišla asi šestkrát a naznačila, že půlhodinové zpoždění je moje chyba. Každá návštěva jen vyvolávala větší nevoli u ostatních cestujících,“ vysvětlil Nick. „Uráželi mě, křičeli na mě a smáli se mi. Měl jsem pocit, že jsou všichni proti mně,“ doplnil.

Aerolinky se omluvily

Pasažér si celou situaci začal natáčet i na telefon. I sám pilot prý odmítl akceptovat výjimku a chtěl ho nechat vyvést z letadla, pokud si roušku nenasadí. Muž neměl nakonec jinou možnost než si ústenku vzít, kvůli čemuž pak celou trpěl hyperventilací, tedy zrychleným a mělčím dýcháním.

Aerolinky easyJet se za incident následně omluvily a uvedly, že aktualizovaly svá pravidla v souladu s opatřeními vydanými britskou vládou. K podobné situaci by už tak nemělo dojít. „Je nám líto, že při této příležitosti posádka o nových regulích nevěděla,“ uvedl mluvčí.

Podle BBC však společnost pasažérovo chování zároveň popsala jako rušivé, což ovšem vyvrátil jiný cestující, jenž si nepřál být jmenován. Podle něj se Nick choval velmi klidně, i když prožíval velmi stresující situaci. „Zdálo se, že je jeho zdravotní stav všem ukradený. Personál si ho měl vzít stranou a nechat si vše vysvětlit,“ uvedl cestující.

Ve Velké Británii je zakrytí obličeje v dopravních prostředcích povinné. Někteří lidé ale mají výjimku kvůli věku nebo právě zdravotnímu stavu. Takoví jedinci s sebou mohou nosit odznak nebo i podomácku vyrobenou kartičku, aby vysvětlili, proč roušku nemohou mít.

Za vulgární vzkaz letušce dostala žena od aerolinek doživotní zákaz létání

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám