Hlavní obsah

Moře vyvrhlo na ruské pobřeží jantarový poklad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pláže Baltského moře u města Pionerskij v Kaliningradské oblasti zasáhly na počátku roku obrovské bouře. Ty nepřinesly jen škody, ale také jantar, drahou zkamenělou pryskyřici, z níž země kolem Baltu vyrábějí šperky. Na pláže do stále poměrně rozbouřených vod tak minulý týden zamířily tisíce lidí se sítěmi, aby drahé žlutooranžové kamínky vylovily.

Foto: Profimedia.cz

Navzdory velmi nízkým teplotám vody i vzduchu se lidé nezdráhali vstoupit do vln a pomocí sítí lovit jantar.

Článek

Podle ruského internetového deníku Klops zamířily do vln tisíce mužů a žen, přestože teplota vzduchu byla pod bodem mrazu. Bouře ale přinesla z mořských hlubin tolik jantaru, že si odvážlivci ochotní riskovat zdraví přišli na slušné jmění.

Foto: Profimedia.cz

Jantarové kamínky připomínají rozinky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Obyvatelé města a turisté sbírali malé a střední kousky jantaru z chaluh, řas a písku od úsvitu do západu slunce. Dokonce i důchodci zapomněli na své bolesti, choroby a věk a prohrabávali se zmrzlou půdou pomocí klacíků jako malé děti,“ uvedla pro Klops obyvatelka Pionerského Olga Baženovová.

Foto: Profimedia.cz

Jantar bylo potřeba hledat v písku i v naplaveninách.

Největší množství jantaru se na pláži objevilo v úterý 6. ledna, kdy Rusové slavili pravoslavný Štědrý den. Kaliningradská enkláva dodává 90 procent světové produkce jantaru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám