Hlavní obsah

Moravské a slezské přehrady zatraktivní mola s hnízdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpočinková mola na hladinách přehrad a rybníků či útulny pro cyklisty mají ještě více zatraktivnit severní Moravu a Slezsko. S rozvojem cykloturistiky v kraji má pomoci cyklokoordinátor.

Foto: Vizualizace mistniarchitekti

Tak nějak by mohla vypadat mola s tzv. hnízdy určenými pro odpočinek turistů.

Článek

„Cestovní ruch zažil kvůli pandemii pořádný šok, proto potřebuje novou energii a nové nápady. Jedním z nich jsou i odpočinková mola, která by se u nás v regionu měla začít objevovat na vodních hladinách nádrží, rybníků a přehrad,“ řekl Právu náměstek hejtmana pro cestovní ruch a regionální rozvoj Jan Krkoška (ANO).

Mola by mohla disponovat i tzv. hnízdy, kde by si lidé mohli odpočinout. „Vše je koncipováno tak, abychom zvýšili atraktivitu regionu. Tato neobvyklá místa pro relaxaci a trávení volného času u vody mohou zvýšit zájem o trávení dovolené v našem kraji,“ popsal s tím, že v současné době finalizuje kraj architektonický návrh a chystá podklady pro vytvoření projektové dokumentace.

V Benátkách po 500 letech zpřístupnili jednu z nejznámějších budov

Cestování

„Až pak budeme znát podrobnější parametry, požadavky na umístění i odhad ceny těchto prvků,“ dodal náměstek hejtmana. Na kterých nádržích a rybnících se mola objeví, chce kraj zveřejnit co nejdříve.

Zvýšit zájem o moravskoslezský region mají ale i další projekty. Jedním z nich jsou i cykloútulny, ty by se měly začít stavět od příštího roku na vybraných stezkách. Hejtmanství jich chce postavit zhruba deset a rozmístěny mají být napříč celým krajem.

Foto: Moravskoslezský kraj

Cykloútulna v Bílé Vodě v Rychlebských horách

„Budou to jednoduchá odpočívadla, která nabídnou zázemí pro krátký odpočinek i bezplatné přenocování. S největší pravděpodobností to budou dřevostavby, ve kterých bude sucho a závětří. Budou bez přípojek elektřiny a vody, jejich součástí by mělo být ohniště nebo servisní cyklostojany pro základní údržbu kola,“ nastínil Krkoška.

Hledají trhliny

Také v případě cykloútulen kraj teprve hledá lokality, kde by měly stát. Najít je má nově zřízený krajský cyklokoordinátor. Tím se stal Martin Hiltavský, zaměstnanec krajské centrály cestovního ruchu MS Tourism. Jeho úkolem je také vytvořit bezpečnou cyklistickou síť napříč regionem.

„Jsem rád, že jsme se nechali inspirovat některými dalšími kraji a že i u nás vznikla pozice cyklokoordinátora. Můžeme tak pracovat na prvním jednotném plánu rozvoje cykloturistiky a následně i na stavbě páteřní sítě tras. Zatím mapujeme současný stav stezek a zjišťujeme, co je potřeba vylepšit a kde jsou trhliny,“ řekl Petr Koudela, jednatel MS Tourism.

Špilberk ukazuje dosud neznámá místa

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám