Hlavní obsah

Mezinárodní cestování se nevzpamatuje dřív než za tři roky, tvrdí IATA

Novinky, mšv

Cestování se k běžnému stavu navrátí zřejmě až v roce 2024. Předpovídá to Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA), která tak vyvrátila svůj předešlý odhad, podle nějž mělo k obnově dopravy dojít rychleji.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vzhledem k nelepšící se situaci ve světě se mezinárodní doprava vrátí do předkoronavirového normálu o rok později, než IATA původně odhadovala. „Jelikož cestování zůstává omezeno, bude zotavení osobní dopravy pomalejší, než se předpokládalo,“ cituje prohlášení asociace server Daily Mail.

Rychleji by se měly z krize oklepat zejména krátké letecké linky, zatímco těm dálkovým to kvůli aktuální situaci potrvá. Očekává se, že se počet celosvětově přepravených lidí za rok 2020 propadne oproti loňsku o 55 procent. Je to horší předpoklad, než jaký IATA předvídala v dubnu, kdy počítala s propadem 46 procent.

V dubnu spadla na dno

Šéf asociace Alexandre de Juniac uvedl, že bezpečnostní opatření, jako třeba povinná karanténa, mají stejný efekt jako takzvaný lockdown, tedy uzavření hranic a další omezení s tím spojená. Účinná vakcína proti covidu-19 by ovšem celý proces zotavení prý značně urychlila. „Osobní přeprava dosáhla dna v dubnu, obrat je ale velmi slabý. Zlepšení vidíme zejména na domácích trzích, ty mezinárodní zůstávají z velké části uzavřené,“ vysvětlil de Juniac.

Turistický ruch kvůli pandemii přišel o stovky miliard dolarů

Cestování

Důvěra v létání je podle něj značně utlumená a například ve Velké Británii ke zlepšení nepřispívá ani o víkendu zavedené opatření, kdy všichni lidé navracející se ze Španělska musejí do povinné karantény. „V mnoha částech světa se epidemie stále rozrůstá. To vše ukazuje na to, že doba zotavení bude mnohem delší a způsobí značné komplikace celému odvětví a světové ekonomice,“ tvrdí de Juniac.

Aerolinky by se podle šéfa asociace leteckých dopravců měly více zaměřovat na aktuální poptávku místo toho, aby se snažily vracet k letovému plánu před koronavirovou krizí.

Reklama

Výběr článků

Načítám