Hlavní obsah

Města duchů - místa zasažená válkami, zlatou horečkou i politickými spory

Právo, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Války, politické spory či ekologické katastrofy mají obrovskou moc - dokáží vylidnit celá města. Podívejte se na deset příběhů, z kterých se zrodila města duchů.

Článek

Poslední dobou jsou města duchů oblíbeným turistickým lákadlem. I když jich není mnoho a ne všechna jsou přístupná, dokáží v lidech vzbudit nepředstavitelnou hrůzu. Portál Odee.com vybral deset nejzajímavějších.

Kolmanskop - město pohřbené v písku

V Jižní Namibii, několik kilometrů od přístavu Lüderitz, leží vylidněné město Kolmanskop. Bylo založeno roku 1908, kdy oblast zasáhla diamantová horečka a lidé zde zkoušeli své štěstí.

Během dvou let vzniklo uprostřed písečné země město s vlastní školou, nemocnicí, kasinem a honosnými vilami. Ale krátce po poklesu prodeje diamantů a po první světové válce nastal začátek konce.

Během 50. let bylo již město součástí pouště a písečné duny si začaly brát to, co vždy bylo jejich. Na místě zůstalo jen několik budov, vše ostatní pohřbil písek.

Foto: Profimedia.cz

Kolmanskop zasypaný pískem v Namibii

Pripjati - opuštěné domy pracovníků z Černobylu

Pripjati je opuštěné město na severní Ukrajině. Před havárií v Černobylu zde žilo okolo 50 000 lidí - zaměstnanců jaderné elektrárny.

Opuštěné domy jsou dnes obrovským muzeem dokumentujícím sovětskou éru. Bazény, nemocnice, paneláky a další objekty, tedy úplně vše, co museli obyvatelé opustit během krátkého času. Při evakuaci si s sebou mohli vzít jen doklady, knihy a oblečení.

Mnoho opuštěných měst v okolí bylo i přes hrozbu radioaktivního záření vyrabováno, některá ale zůstala absolutně nedotknutá. Čas a příroda dává městům specifický ráz. Strom rostoucí uprostřed obývacího pokoje tak není rozhodně ničím výjimečným. Některé budovy se vlivem vnějších vlivů rozpadají, například budova školy.

Foto: Profimedia.cz

Prypiat na Ukrajině

San Zhi - futuristický resort na Tchaj-wanu

Na severu Tchaj-wanu vyrostla moderní futuristická vesnice, která měla sloužit jako místo pro luxusní dovolené movitých občanů. Po několika vážných nehodách byly stavební práce zastaveny ještě před celkovým dokončením. Nedostatek financí a malý zájem o využití tohoto unikátního místa, to vše definitivně zastavilo celý projekt. Budovy s příznačným přívlastkem "UFO domy" tak osiřely.

Místní lidé věří, že San Zhi obývají duše osob, které zemřely při stavbě. Po nezdaru se vláda rozhodla distancovat se od tohoto projektu. Jsou také utajena jména architektů. Projekt nelze obnovit především kvůli legendám o zemřelých dělnících, čímž celý prostor ztrácí na své hodnotě.

Craco - fascinující italské středověké město

Městečko Craco najdete v regionu Basilicata v provincii Matera. Je vzdálené přibližně 40 kilometrů od Taranského zálivu na nártu "italské boty". Toto středověké město si nese typický ráz zdejší oblasti. Je vystavěné na zvlněné kopcovité krajině, na které pěstují pšenici a další plodiny.

Vznik Craca je datován letopočtem 1060, kdy zemi vlastnil arcibiskup Arnaldo. Roku 1891 dosáhla místní populace více jak 2000 osob. Během této doby ale začalo vyvstávat mnoho problémů, na vině byly především nedostatečné zemědělské podmínky. V rozmezí let 1892 až 1922 tak opustilo město více jak 1300 obyvatel.

Ke špatnému zemědělství se přidalo ještě zemětřesení, sesuvy půdy a válka. Roku 1963 se zbývající populace odstěhovala do nedalekého údolí Craco Peschiera. Původní Craco zůstalo opuštěné a stále chátrá.

Oradour-sur-Glane - horor z druhé světové války

V malé vesnici Oradour-sur-Glane ve Francii se odehrálo velké neštěstí. Během druhé světové války zde bylo zmasakrováno německými vojáky 642 obyvatel jako odveta za francouzské povstalce. Němci původně chtěli zamířit na Oradour-sur-Vayres, ale nakonec zamířili 10. června 1944 právě na Oradour-sur-Glane.

Podle svědků, kteří přežili, byli muži nahnáni do stodol, kde byli postřeleni do nohou, aby měli smrt pomalejší a bolestivější. Ženy a děti drželi v kostele, pokud se někdo snažil utéct, byl zastřelen. Následně Němci část vesnice zbourali, zbylé trosky zde stojí jako připomínka událostí, které se zde odehrály.

Foto: Profimedia.cz

Oradour-Sur-Glane ve Francii

Gunkanjima - zapomenutý japonský ostrov

Gunkanjima patří mezi 505 neobývaných ostrovů v okolí japonského Nagasaki. Ostrov je také známý jako "Gunkan-jima" nebo "Bitevní loď" kvůli vysokým mořským srázům.

Vše začalo roku 1890, když společnost Mitsubishi koupila ostrov a začala budovat projekt na získávání uhlí z mořského dna. Akce upoutala mnoho pozornosti, roku 1916 zde vystavěli první velkou betonovou budovu, která sloužila jako ubytování pro dělníky a zároveň je měla chránit před hurikány.

V roce 1959 se populace rozrostla. Hustota zalidnění byla 835 obyvatel na jeden hektar, čímž se řadí stále mezi zaznamenané nejlidnatější populace na světě.

Jakmile v 60. letech začala ropa vytlačovat uhlí, začaly se uhelné doly zavírat po celém Japonsku. Roku 1974 Mitsubishi oficiálně uzavřelo i důl na Gunkanjimě. Dnes je prázdný ostrov zcela uzavřen, cestovat sem je zakázáno. Na Gunkanjimě se v roce 2003 natáčel film Battle Royale II, zdejším ponurým prostředím se inspirovala i řada počítačových her.

Kadykchan - vzpomínky na Sovětský svaz

Kadykchan je jedním z mnoha ruských měst, pro které pád Sovětského svazu znamenal konec. Město v období svého rozkvětu mělo okolo 12 000 obyvatel, dnes je v dezolátním stavu.

Kvůli nedostatku financí na podporu města byli obyvatelé nuceni přesunout se během několika týdnů. Stát jim zajistil nové obydlí v prosperujících městech.

Kowloon Walled City - nezákonné město

Město Kowloon Walled City se nachází na okraji Hong Kongu. Bývalá pozorovatelna měla chránit kraj před piráty. Během druhé světové války bylo místo okupováno Japonskem. Británie ani Čína nejevily po válce o toto místo zájem, proto se z Kowloonu stalo místo s vlastními pravidly.

Během několika desetiletí se populace rozrůstala a s ní se rozšiřovaly i několikapatrové budovy. Město se stalo labyrintem, kam ani sluneční světlo nemohlo proniknout, proto byly ulice uměle osvětleny celý den. Rozrůstala se i kriminalita, obchod s drogami, prostituce a nelegální výroba.

Nakonec se roku 1993 dohodla Británie s Čínou, že toto město zničí, především kvůli anarchistické populaci, která se začala vymykat kontrole. Na místě zůstalo jen několik budov jako vzpomínka na minulost.

Foto: Profimedia.cz

Kowloon Walled City v Číně

Famagusta (Varosha) - kdysi slavná turistická destinace

Varosha je část kyperského města Famagusta. Před tureckou invazí roku 1974 byla nejoblíbenějším turistickým letoviskem. Posledních 30 let zůstává městem duchů.

Varosha byla turistickou jedničkou v 70. letech. Aby uspokojila rostoucí zájem, vystavěli zde řadu nových hotelů a penzionů. Ale když turecká armáda přebrala nad územím kontrolu, celé místo oplotila a uzavřela ho veřejnosti.

Bohužel se nepodařilo Řekům získat Varoshu pod svoji kontrolu. Bez nutných oprav tak celé město chátrá a stává se součástí přírody.

Minulý rok představila turecká strana projekt na znovuotevření střediska, které by se mělo stát jedním z nejvlivnějších měst na severu ostrova.

Foto: Profimedia.cz

Famagusta na Kypru

Agdam - ztracené velkoměsto

Tajuplné město Agdam ležící v Ázerbájdžánu mělo okolo 150 000 obyvatel. Ázerbájdžán s Arménií vedou dlouholeté spory o území Náhorního Karabachu. Roku 1993 obsadili Agdam arménští vojáci a místní obyvatelé utekli na východ nebo do Íránu.

Po obsazení se Arménci rozhodli město zničit, aby se sem nemohli obyvatelé vracet. Budovy byly vykradeny a následně zde zbyly jen ruiny. V zuboženém stavu se zachovala místní mešita.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám