Hlavní obsah

Machu Picchu se topí v tunách odpadků

Novinky, mšv

Slavné indiánské ruiny Machu Picchu mají problém s odpadky. Ty po sobě zanechávají desítky turistů přímo v areálu památky či v jejím přilehlém okolí. Podle organizace UNESCO se jedná až o tuny odpadu a Machu Picchu by se kvůli tomu mohlo dostat na listinu ohrožených památek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Machu Picchu ohrožují odpadky od turistůVideo: Reuters

 
Článek

Archeologické naleziště čelí problémům s odpadky už delší dobu, ale ty nyní podle Organizace spojených národů začínají eskalovat. Tamní úřady tvrdí, že řešení situace je velmi složité, vzhledem k tomu, že indiánské město leží 2400 metrů nad mořem a běžné úklidové služby se tam obtížně dostávají.

„Běžný turista zde zanechá zhruba dva až tři kilogramy odpadků, protože odhodí plastové lahve, slupky od banánů a ovoce obecně nebo plechovky,“ tvrdí zástupkyně ředitele pro životní prostředí v Machu Picchu Maria Morenová. Za den se tak klidně sesbírá i tuna odpadu.

UNESCO dalo úřadům jeden rok, aby přišly s řešením problému. Organizace už dříve varovala, že vysoké počty návštěvníků by mohli významnou památku poškodit. Podle správních orgánů navštíví ruiny přes milión lidí ročně.

Machu Picchu bylo vybudování před více než 500 lety a pro archeology se jedná o antropologický poklad, protože nálezy dávají nahlédnout do historie staré incké říše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám