Hlavní obsah

Lyžování na Ještědu: Tramvají z Liberce až pod vlek

Před rokem otevřená sjezdovka Nová Skalka na Ještědu nabízí od prosince také večerní lyžování. Když k tomu navíc připočtete, že z Liberce ke Skiareálu Ještěd dojedete tramvají a z Prahy sem vede dálnice a jezdí skibus, stává se z něj nejlépe dostupné lyžařské středisko u nás.

Foto: Petr Veselý, Právo

Jedna ze sjezdovek přímo pod vrcholem Ještědu.

Článek

Sjezdovka Nová Skalka je o něco delší než půldruhého kilometru a je příjemně široká (45 m). Má mírně sportovní charakter, optimální sklon a přehledný profil. Podle názoru některých odborníků by se klidně mohla zařadit mezi tuzemskou top pětku.

Fakt, že zdejší osvětlení s 265 LED světly patří k nejkvalitnějším v Evropě, asi spoustě lidí zas tak moc neřekne. Pokud jim ale vysvětlíte, že ani v mlze, která večer padla na vrcholek Skalky (892 m n. m.), by se nemuseli obávat, že by na trati tápali, bude jejich představa o něco určitější.

O lyžování v zahraničí je zájem. Zvyšuje ho i očkování dětí podpůrnou dávkou

Cestování

Také skutečnost, že moderní ledky spotřebují sedmdesátkrát méně elektrické energie než původní lampy, které osvětlovaly starou trať, na níž se ve středisku v noci lyžovalo, zaujme spíš ekology a provozovatele. Většinu lyžařů pragmaticky zajímá spíš to, že na cestu před sebou opravdu dobře vidí.

Nejhezčí panoramata

Když se na tratě zdejšího areálu vydáte dopoledne, za hezkého počasí, neužijete si jen lyžování a slunce, které je nejpřirozenějším „práškem“ na špatnou náladu, ale také nádherné výhledy na okolní a romanticky zvlněnou krajinu. Krásně odsud vypadá také inverze, když celé údolí, ve kterém leží Liberec, zaplní mraky.

Foto: ČTK

Za hezkého počasí máte Liberec jako na dlani.

Nejhezčí panoramata jsou k vidění z Plání, té části střediska, která jako jediná není orientovaná na sever, ale na jih. Převažují tu komfortní modré tratě. Dobře si na nich zajezdí i lyžaři, kteří své okolí určitě neohromí dravým stylem jízdy.

Osmiletá holčička vypadala v růžové bundě jako bonbonek. V Maxilandu, zóně, která je vyhrazena pro děti, vyjela na gumovém pásu na vrcholek kopečku a pak trénovala slalom mezi velkými pestrobarevnými květy z plastu. Děti tu mají i miniaturní vlek, brány z umělé hmoty, pod kterými můžou podjíždět, a další atrakce. Jednou z těch připravovaných je tubing, tedy jízda na velké plastové duši s podlážkou, na které to po sněhu uhání až překvapivě snadno.

Foto: Petr Veselý, Právo

Maxiland, areál určený dětem, je od sjezdovky oddělený, aby nedocházelo ke střetům.

Maxiland je oddělený od sjezdovky, aby nedocházelo ke kolizím dětí a dospělých, tedy i ke zbytečným zraněním.

Deset kilometrů sjezdovek

Rozlehlé středisko v plné zimní sezoně nabízí deset kilometrů sjezdovek všech obtížností, které se mezi sebou různě proplétají a kříží. To platí i pro svižnou černou, dlouhou necelý kilometr. Více než sedm kilometrů tratí tu může být v případě potřeby uměle zasněžováno, řadu z nich provozovatelé rozšířili. V areálu najdete také snowpark nebo trať pro skialpinisty, sloužící i jako sáňkářská dráha. Na ní se ale svezete jen na přírodním sněhu.

Ceny skipasů nejsou pevné. Levněji než na pokladně vyjde, pokud si permanentku koupíte s předstihem online. Její výši ale ovlivňuje rovněž zájem lyžařů, vytíženost areálu a řada dalších věcí.

Foto: Tomáš Rucký

Večerní lyžování na sjezdovce Nová Skalka provozovatelé spustili v prosinci.

Můžete si také pořídit Gopass (mezinárodní věrnostní program), díky kterému získáte výhodnější ceny jak za lyžování, tak za různé nákupy a služby včetně útraty v novém apres-ski baru. Výhody neplatí jen na Ještědu, ale také v areálech, s nimiž je propojený, včetně zahraničních.

Požár budovy horské chaty s vyhlídkovou věží na vrcholu Ještědu mohli na Silvestra roku 1963 sledovat nejen obyvatelé Liberce, ale i mnohem vzdálenějších míst. Kamenné stavení z roku 1907 shořelo kvůli neopatrnosti řemeslníků. O tři roky později začala stavba nového hotelu, která ale nakonec trvala deset let, a výsledek se nesetkal pouze s nadšením, ba právě naopak. Místo původní horské chaty tu totiž vyrostl moderní vysílač, který byl zároveň horským hotelem s restaurací.

Autor projektu, architekt Karel Hubáček, za něj získal v roce 1969 od Mezinárodní unie architektů prestižní Perretovu cenu. Jako zatím jediný Čech. Cestu do Argentiny, kde mu měli cenu předat, mu však tehdejší režim nepovolil. Dnes je vysílač a hotel na Ještědu národní kulturní památkou i českou stavbou století.

Foto: Hotel Ještěd - Aleš Jungmann

Hotel a vysílač na Ještědu je národní kulturní památkou.

Originalita mu nechybí

Nedá se mu upřít zajímavý design, a to včetně výtvarného řešení vnitřních prostor. Když se z pokojů díváte do okolí, můžete mít chvílemi pocit, jako byste letěli letadlem nebo nějakou kosmickou lodí. V místní restauraci navíc výborně vaří českou klasiku. Krásné výhledy nabízejí rovněž vyhlídky kolem vysílače.

Foto: Hotel Ještěd - Aleš Jungmann

V hotelových pokojích si budete připadat jako v kosmické lodi. Navíc je odsud nádherný výhled.

Foto: Profimedia.cz

V hotelové restauraci na vrcholu výborně vaří českou klasiku.

Z parkoviště lyžařského střediska se k němu nejlépe dostanete sedačkovou lanovkou Skalka a poté pěšky po hřebenové cestě (asi 2 km). Vyšlápnout nahoru lze i po silnici (lanovka na Ještěd po loňské nehodě nejezdí), případně je možné vyjet autem (pak je ovšem dobré mít s sebou sněhové řetězy). Nejlepší je dorazit nahoru mezi 11.00 a 14.30, kdy se v hotelu střídají hosté a bývá volné místo na parkovišti. Jinak musíte nechat auto níž a zbytek dojít po svých.

Když lyžování omrzí

Zajímavou atrakcí Liberce je centrum iQLANDIA, zejména pro rodiny s dětmi. V deseti různých expozicích je k vidění více než 400 exponátů. Třeba v oddělení Živly můžete zhlédnout Symfonii blesků. Za zvuků hudby létají blesky na všechny strany. Ve vodním světě uvidíte efektně osvětlenou fontánu a vodní stěnu, ve sklepích projdete jeskyní s krápníky a v expozici věnované vesmíru si prohlédnete simulátor velkého třesku.

Je tu ale také trenažér pro kosmonauty, který si lze vyzkoušet. V dalším oddělení vás čeká ohnivé tornádo a na vlastní kůži zažijete vichřici nebo zemětřesení. Planetárium ve střešní kopuli centra pak nabízí speciální, velmi sugestivní projekce vesmíru pro 50 diváků. Populární se stal i zdejší humanoidní robot Thespian za dva miliony korun. Je ovšem otázkou, jestli iQLANDIA nestojí za samostatný výlet do Liberce.

Co ještě navštívit
Místní zoo je nejstarší v republice. Můžete tu uvidět vzácné bílé tygry, ale i slony, žirafy, lachtany nebo levharta sněžného a další ohrožená či exotická zvířata.
Centrum Babylon s aquaparkem.
Botanickou zahradu a její orchideje, masožravé rostliny nebo třeba kapradiny, přesličky a cykasy z dob dinosaurů i další rostliny, jejichž historie sahá až do pravěku.
Hrázděné domky z dob panování Albrechta z Valdštejna ve Větrné ulici. Ale i svéráznou libereckou radnici postavenou v novorenesančním stylu a některé další atrakce.

Reklama

Výběr článků

Načítám