Hlavní obsah

Lyžaři zcela zaplnili parkoviště na Šerlichu v Orlických horách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parkoviště na Šerlichu v Orlických horách se v neděli stejně jako v sobotu zaplnila auty turistů a lyžařů. Policie na místě řídila dopravu tak, aby zůstala průjezdná silnice Deštné – Orlické Záhoří. Uvedla to mluvčí krajské policie Lucie Konečná. Naopak parkoviště v hlavních horských střediscích Krkonoš dnes byla proti sobotě zaplněná méně.

Foto: Petr Horník, Právo

Okolí Šerlichu vyhledávají i běžkaři (ilustrační foto).

Článek

„Parkoviště na Šerlichu se začíná uvolňovat. Policisté zatím zůstávají na místě. V Krkonoších to bylo dnes bez problémů,“ sdělila krátce po 14:00 Konečná.

Policie radí, aby lidé, kteří míří o víkendech autem na hřebeny v okolí Šerlichu, nechali vozidlo zaparkované v Deštném a odtud využili kyvadlovou autobusovou dopravu. Podobná situace na Šerlichu se opakuje v zimě téměř každý víkend. Když se zaplní parkoviště v horském sedle, řidiči se pokoušejí zaparkovat, kde nemají, podél tranzitní silnice, což může blokovat průjezd autobusů, ale i složek integrovaného záchranného systému.

Německý turista uvázl v Tiských stěnách. Neměl vybavení a zranil se

Krimi

Na nedalekém Šerlichu v nadmořské výšce 1027 metrů bylo v neděli ráno jasno, čtyři stupně pod nulou a asi 70 centimetrů zmrzlého sněhu. Horské sedlo mezi Šerlichem a Velkou Deštnou, kudy prochází důležitá regionální silnice spojující Deštné s Orlickým Záhořím, je vyhledávaným místem nástupu na hřebenové turistické trasy.

Na hřebenech Orlických hor jsou upraveny desítky kilometrů běžkařských tratí. Horské sedlo využívají také lyžaři k parkování při návštěvě horského střediska na polské straně hranice.

Zájem byl i o Krkonoše

Velký zájem o víkendu zaznamenala také krkonošská horská střediska. Policie v sobotu dopoledne například na silnici před Špindlerovým Mlýnem vracela auta rekreantů mířící do největšího krkonošského střediska zpět do nedalekého Vrchlabí. Situace se začala zlepšovat odpoledne.

Na hřebenech Krkonoš je podle Horské služby Krkonoše okolo 120 až 180 centimetrů sněhu, více navátého sněhu je na závětrných svazích v odtrhových zónách a žlabech ve všech expozicích.

V Krkonoších nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Druhý stupeň znamená mírné nebezpečí lavin, podmínky pro túry jsou převážně bezpečné.

Rychlebské hory: Prvotřídní stopy vás zavedou i do Polska

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám