Hlavní obsah

Lužní krajinou do Lednice

Právo, Novinky, Milan Vojtek

Lednicko-valtický areál na Břeclavsku je jedním z turisticky nejatraktivnějších míst na jihu Moravy. Zámky v Lednici a Valticích jsou všeobecně známé, méně jsou ale v povědomí návštěvníků zajímavé stavby, rozmístěné v okolní lužní krajině. Nemalá část z nich je v blízkém okolí železniční trati z Břeclavi do Lednice.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kolonáda Tři Grácie. Antické motivy jsou k vidění v celém Lednicko-valtickém areálu.

Článek

Do Břeclavi, kterou tamější vedení města s oblibou prezentuje jako vstupní bránu Lednicko-valtického areálu, se dá dorazit různými způsoby. Přestože nádraží je v současnosti obrovským staveništěm, stále slouží každodenním cestujícím i turistům. Do druhé skupiny patří i ti, kdo mají namířeno do Lednice.

Pokud se na cestu vybavili i bicyklem, mají možnost třeba jednu cestu absolvovat vlakem, druhou na kole. Takže, co opustit hluk bagrů z břeclavského náraží a vydat se lužní krajinou do Lednice? Nebojte se, pokud vás opustí síly, budeme v blízkosti kolejí, kde se dá na lednickou lokálku počkat. I když trasa rovinatou krajinou není příliš složitá.

Pohansko nabízí možnost občerstvení

S nádražím za zády nesedáme na kolo a vydáváme se od nádraží vlevo, směrem na Lanžhot. Podjezd nás za chvíli zavede pod koleje a po několika stech metrů odbočujeme z Bratislavské ulice na cestu k zámečku Pohansko.

Přestože máme za sebou jen malou část cesty, nabízí Pohansko možnost občerstvení včetně uzenin na grilu a kromě prohlídky loveckého zámečku například rekonstrukci části pohanské osady a obnovené a vybavené pevnosti předmnichovského opevnění. To vše v okolí lužní krajiny.

Dřevěný most

Od Pohanska se vydáme cestou k tzv. dřevěnému mostu přes Dyji. Cesta od něj pokračuje k nadjezdu nad tratí do Rakouska.

.: Slovanské hradištěfoto: Právo/Milan Vojtek

Pokračování ze sjezdu z náspu pak vede jezdce kolem kraje zahrádkářské kolonie k nejsmutnějšímu místu putování – haldám sádrovce za chemickou továrnou. Po chvíli na přejezdu silnice do Rakouska zavede jezdce putování na druhou stranu kolejí, ke kterým se za koňskou farmou připojíme.

Ke kapli svatého Huberta

Podél kolejí s jejich přejetím na přejezdu silnice do Valtic vede cesta cyklisty až k lesu za sídlištěm u Charvátské Nové Vsi. Zatímco na dohled je stejnojmenná zastávka, cesty cyklistů se stáčejí vlevo a lesem je přivádějí ke kapli svatého Huberta.

Odtud lze pokračovat dál lesem k vítěznému oblouku Randezvous, anebo další cestou vyrazit znovu směrem k železniční trati. Ještě dříve se ale postaví do cesty statek Nový dvůr. Zatímco koleje se mu zprava obloukem vyhýbají, zleva je rozcestník cyklistických tras.

.: Zámeček Pohansko obklopuje muzeum opevnění a areál někdejšího slovanského hradiště.foto: Právo/Milan Vojtek

Snadno se dá pokračovat přes koleje na vrchol nad Mlýnským rybníkem, kde stojí monumentální stavba Apollonova chrámu. Odtud je možné pokračovat do Lednice po nedaleké silnici. Větší klid ale nabídne cesta, vedoucí na hráz mezi Prostředním a Mlýnským rybníkem, kde je i železniční zastávka.

Památná borovice

Jinou možností je pokračovat od Nového dvora přímo na hráz mezi rybníky a dále cestou, která směřuje přímo k lednickému nádraží. A další alternativou je zvolit pohodlnou asfaltovou vozovku, která po několika málo stech metrů míjí kolonádu Tři grácií. Za pozornost stojí neobyčejně tvarovaná borovice, vyhlášená památným stromem.

Pečuje o ni spisovatel a fotograf Bohumil Lošťák z vedlejšího stavení, který také všechny turisty prosí, aby těžce zkoušenému stromu neublížili. Od Tří Grácií je současně i výhled na další ze staveb, Rybniční zámeček. Ostatně všechny stavby lednicko-valtického areálu jsou vystavěny tak, aby z jedné na druhou byl výhled.

Slavný skleník v Lednici.foto: Novinky/Lucie Poštolková

Od kolonády lze pokračovat dále po asfaltce ke křižovatce se silnicí z Valtic, která jezdce přivede zase k nádraží v Lednici. Tam je možné usednout na jídlo v sousední restauraci Myslivna a při jídle přemýšlet o dalších plánech. Třeba ještě před odjezdem historického motoráku do Břeclavi vyjde čas na návštěvu zámku.

Lednice na Břeclavsku je oblíbeným místem filmařů. Zámek se objevil ve filmových snímcích domácí i zahraniční provenience, stačí jen připomenout třeba americkou detektivku Noc lukostřelce. Filmaře láká také umělá zřícenina Janova hradu a železniční stanice.

Venkovské nádraží kdesi v Rusku ve filmu Carský kurýr, stanička s vykolejenou cisternou vína kdesi na kraji Českých Budějovic v seriálovém zpracování známých Černých baronů či venkovské nádraží v Četnických humoreskách – to je jen malé připomenutí filmové historie koncové stanice lokálky z Břeclavi. Naposledy se nad přístřeškem nástupiště objevila tabule s nápisem Bánovce nad Bebravou pro potřeby chystaného filmu Nedodržený slib.

„Nejsme tady poprvé, v Lednici jsme již natáčeli, a tak když jsme studovali scénář filmu, hned jsem si na lednické nádraží vzpomněl. Vyhovuje i tomuto filmu,“ vysvětlil výkonný producent Peter Hlava. Pro natáčení chybělo jen jediné, sehnat parní lokomotivu z typové řady, která na počátku války na Slovensku skutečně jezdila.

.: Z Bratislavy převezená parní lokomotiva dotvářela letos v březnu scény pro film Nedodržený slib, který do kin teprve dorazí. foto: Právo/Milan Vojtek

Taková stojí v bratislavském Múzeu dopravnej cesty, a tak si ji filmaři vypůjčili. Také ji vrátili nepoškozenou zpět, na rozdíl od atrapy lokomotivy, kterou při jiném filmu – právě již zmíněném Carském kurýru – museli nedaleko lednického nádraží vyhodit do vzduchu.

A při vzpomínce na natáčení filmu Carský kurýr je třeba připomenout filmový tábor u Janova hradu. Jako rekvizita tehdy vznikl dřevěný most přes říční rameno Černé Dyje, který měl být po natáčení odstraněn. Nestalo se, obec se s filmaři dohodla a lávka zůstala dodnes. Slouží k pohodlnému přístupu pěších a cyklistů k Janohradu od Lednice.

Ale zpět na nádraží. Jeho výhodou z hlediska filmových štábů je skutečnost, že mimo turistickou sezónu, případně ve všední dny, kdy je provoz nulový, si totiž mohou v Lednici dělat doslova co se jim zlíbí.

Lednický zámek a jeho krásné zahrady.foto: Novinky/Lucie Poštolková

Nádražní budova, vystavěná v duchu lichtenštejnské architektury staveb Lednicko-valtického areálu má nadčasový zevnějšek a byť v jejím sousedství vznikla moderní restaurace s penziónem, stále skýtá možnosti vzniku filmových záběrů s historickým rázem.

Proto stále láká filmaře, a tak se malebné nádraží mihlo již ve spoustě filmových scén. I to je jistě důvod, proč se při návštěvě Lednice zastavit na nádraží. Nebo ještě lépe přijet tam vlakem.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Petřín láká nejen na 1. máje

Na prvního máje se kromě politických stran schází také zamilované páry, aby našly tu správnou třešeň. V Praze je nejvyhledávanější Petřín, který se může...

Výběr článků

Načítám