Hlavní obsah

S kamerou na cestách: Švýcarsko, kanton Graubünden

Právo, Miroslav Šára

Horské vyhlídky, ledovec, jezera obklopená středomořskou květenou, města se středověkými hrady a kostely – to je ve stručnosti nabídka následující cesty. Zavede nás na jihovýchod Švýcarska, konkrétně do kantonů Graubünden a Ticino.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Julierpass, průsmyk v nadmořské výšce 2 284 metrů

Článek

Země helvétského kříže je známá ve spojení s řadou připodobnění: a to jako země bank, přesné časomíry či kvalitní čokolády. A tak na úvod – ještě dříve než s kamerou zavítáme mezi reprezentanty přírodních či architektonických krás – trochu netradičně nehlédneme do výrobního provozu.

V tomto případě do čokoládovny v Caslanu. Na zvýšení apetitu. Na turisty tu jsou vskutku přichystáni. Návštěvníkům je dovoleno nahlédnout trochu na výrobu, mnohem víc na přehlednou expozici o výrobě a pak už jsou jejich kroky jednoznačně směrovány do čokoládové prodejny.

.: S kamerou na cestách - Švýcarsko: Čokoládovna Caslano. video: Miroslav Šára

Jelikož v případě sladkého provozu jsme již krátce pobyli na území kantonu Ticino, kde se podrobněji porozhlédneme až příště, nyní zpátky vycouváme k sousedům do kantonu Graubünden. Právě tam své putování zahájíme.

Na úvod se budeme pohybovat pod štíty alpských velikánů a vydáme se na zhruba čtyřkilometrovou procházku k ledovci Morteratsch. Cesta k němu začíná nedaleko obce Pontresina (leží necelých deset kilometrů jižně od Sv. Mořice) a procházka údolím s nevelkým stoupáním je to velice příjemná.

Příjemná procházka k ledovci, který postupně taje

Zvláště když se počasí vyvede. Ukazatele nás nejen vedou k čelu ledovce, ale zároveň dokládají, kam masa ledu dosahovala v roce 1900 a jak se postupně zkracovala. Do současnosti jí ubylo téměř o tři kilometry, takže to málem vypadá, jako by se snad u Švýcarů oteplovalo.

Na vycházce turisty provázejí okolní až čtyři tisíce metrů vysoké štíty masívu Bernina, před sebou i za zády se jim táhne malebné údolí Val Morteratsch, po levici (při cestě k ledovci) se dává slyšet horská říčka – a pak je tu cíl, ledovec. Pod vysokými štíty je víc než fotogenický, navíc lze dojít k jeho spodním útvarům, kde voda a led spolu vytvářejí takřka skleněné průchody.

.: Švýcarsko: Ledovec Morteratsch video: Miroslav Šára

Na pěkné výhledy je tato oblast opravdu úrodná. Ze zmíněné Pontresiny, která je nejen výchozím místem turistických výletů, ale i centrem zimních sportů a klimatickými lázněmi, se turisté často a s nadšením hrnou na vrch zvaný Muottas Muragl (2 456 metrů nadmořné výšky).

Jezdí sem lanovka (kterou za okamžik využijeme) a vrchol je skvostným vyhlídkovým místem – mj. na Piz Bernina (4 049 m), ale i na Moritzer See, které částečně obklopuje St. Moritz ležící v nadmořské výšce 1 843 metrů. Pojďme se podívat.

.: Švýcarsko: Muottas Muragl video: Miroslav Šára

Naše cesta od tohoto okamžiku začne mířit do stále nižších a nižších nadmořských výšek. S kantonem Graubünden se ovšem rozloučíme tak, jak jsme se s ním přivítali, tzn. vysoko v horách.

To místo znali a využívali již staří Římané, které tu dodnes připomínají dva kamenné sloupy po obou stranách silnice. Jsme v Julierpassu čili v průsmyku v nadmořské výšce 2 284 metrů. Tak se tu na chvíli zastavme a potěšme se dalšími pohledy na okolní třítisícovky.

.: Švýcarsko: Julierpass video: Miroslav Šára 

PŘÍŠTĚ se již budeme pohybovat na území kantonu Ticino. Nejprve se zastavíme v jeho správním středisku, v Bellinzoně, odkud budeme pokračovat do cílového Lugana.

Reklama

Související články

S kamerou na cestách: Gran Canaria

Po pěti hodinách letu z Prahy jsou kromě nedozírné modré pláně Atlantského oceánu pod námi k vidění také ostrovy. Konkrétně – Kanárské ostrovy. Míříme na ten,...

Výběr článků

Načítám