Hlavní obsah

Lety indických aerolinek se zpozdily kvůli včelímu roji

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Indii se koncem listopadu zpozdila dvě letadla. Nebylo by na tom nic zvláštního, kdyby důvodem nebyl včelí roj, který letadla obklopil a se kterým se bylo třeba vypořádat pomocí vodního děla. Hmyzí osazenstvo se ale nevzdalo snadno.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K prvnímu zpoždění letadla společnosti Vistara došlo 29. listopadu v Kalkatě. Včelí roj si na letadlo sedl těsně před nástupem cestujících. „Během několika minut se na letadle usadilo množství včel, skoro jako by se chystaly stavět úl,“ cituje server Independent mluvčího aerolinek.

„Vodní děla na ně musela stříkat dobrých třicet minut, než se je podařilo vyhnat,“ doplnil mluvčí s tím, že letadlo nakonec odletělo o hodinu později.

Letadlo aplaudovalo vyvedení pasažérky bez roušky

Koktejl

Tím ale včelí hrozba zahnána nebyla. Objevila se hned následujícího dne znovu, tentokrát na letišti v Port Blair. Hmyz se opět usadil na letadle společnosti Vistara. Tentokrát těsně nad dveře do nákladového prostoru, takže zaměstnanci do něj nemohli uložit zavazadla cestujících.

Včely se i tentokrát podařilo zahnat a letadlo odletělo o hodinu později, než bylo v plánu.

Loni se usadily na okénku

„Špatné počasí. Technická závada. Pozdní příjezd. To jsou jen některé důvody, proč se váš let může opozdit. A teď si na seznam přidejte další položku: včelí roj,“ glosoval na Twitteru člen posádky Bitanko Biswas. „Museli jsme nasadit vodní děla,“ doplnil.

Zaměstnanci letiště prozkoumali okolí, zda se někde nenachází včelí úl. Nic však neobjevili. Z preventivních důvodů ale rozprášili insekticidy.

V Indii loni došlo k podobnému případu. Tehdy se ale včely usadily přímo na okénku kokpitu, což znemožnilo pilotům výhled i odlet. Letadlo společnosti Air India se opozdilo o dvě hodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám