Hlavní obsah

Letové záznamy aneb Princezno Alžběto, otec zemřel. Budete královnou

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Na palubě letadel se dějí nejrůznější věci a události. Málokdo však ví, že o panování britské královny Alžběty II. se rozhodlo v momentech, kdy letěla ještě jako britská princezna se svým manželem princem Filipem z Afriky. Kondolenci od své matky dostala přímo na palubu letadla. V londýnském muzeu The Speedbird Centre je možné spatřit vše, co provázelo tento výjimečný den v dějinách britské monarchie a letectví.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Letové plány vypadaly před 60 lety výrazně jinak než dnes. Zakreslená korunka označuje moment, kdy se z princezny Alžběty stala královna.

Článek

"Veškeré zprávy a dobové záznamy z období 50. let jsou ručně psané. Ten z února 1952 je významný v tom, že zachycuje zprávu přenesenou na palubu letadla přes palubní vysílačku. Královna matka tehdy vyjadřovala soustrast nad smrtí krále Jiřího VI.," popisoval Novinkám dramatické chvíle britského impéria průvodce muzea aerolinek British Airways Jim Davies.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Letové záznamy jsou kouzelná věc. V muzeu aerolinek British Airways si můžete prohlédnout třeba i jaké menu se královně Alžbětě servírovalo na palubě.

"Letový záznam psaný pilotem jasně ukazuje, že Alžběta II. vstupovala na palubu jako princezna, ale na konci letu již vystupovala prakticky jako královna, protože se mezitím rada usnesla, že právě ona bude nastupující panovnicí. Proto je konec letu označen velkou královskou korunou. Samotná korunovace proběhla až 2. června 1953," pokračoval Davies.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jejímu Veličenstvu královně: Všechny mé myšlenky a modlitby jsou s tebou. Mamka, Buckinghamský palác

Když se princezna Alžběta s princem Filipem dozvěděli o smrti Jiřího VI., okamžitě ukončili cestu, nasedli do letadla a zamířili zpět do své vlasti. Zpráva, kterou dostala 25letá princezna od své matky na palubu, byla jasná, strohá a dojemná: "Všechny mé myšlenky a modlitby jsou s tebou. Mamka, Buckinghamský palác."

Na letišti pak už na Alžbětu čekal britský premiér Winston Churchill, aby jí kondoloval.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pětadvacetiletá Alžběta vychází z letadla na počátku února 1952. V té době bylo již rozhodnuto o tom, že právě ona bude novou britskou panovnicí.

Ačkoliv se muzeum nachází uvnitř sídla aerolinek British Airways a slouží ve společnosti zejména jako cenný zdroj historických informací, může se do něj podívat i člověk takříkajíc "z ulice". Uvidí zde modely mnoha letadel, historické uniformy či třeba i artefakty z letounů Concorde. Nutné je však domluvit si svou návštěvu dopředu buď telefonicky, přes e-mail či poštou. Kontakty na muzeum najdete ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám