Hlavní obsah

Letiště v Letňanech slaví 90. výročí, patří k nejstarším v Česku

Novinky, Lucie Fialová

Mezinárodní letiště v Letňanech patří k nejstarším v republice. Letos slaví devadesáté výročí. Počet strojů, které travnatou plochu využívají, rok od roku stoupá. Loni letištní věž zaznamenala 23 tisíc pohybů, tedy vzletů nebo přistání.

Foto: archiv Letiště Letňany

Den otevřených dveří přitáhne na letiště zvídavé návštěvníky.

Článek

K modrému nebi se co chvíli vznáší nějaký stroj. Protože nastává odpolední špička na silnici, zrovna startuje letadlo dopravního zpravodajství, aby informovalo řidiče o aktuální situaci. Další už stojí na dráze s burácejícím motorem a chystá se vzlétnout. Jen co pilot dostává povolení, vyráží vstříc podvečernímu nebi. Podobně rušno panuje i v opačném směru.

„Jsme jediné letiště v republice, kam vede metro,“ nabízí vedení s nadsázkou jeden z důvodů, proč si letci areál oblíbili. První aviatické produkce se na ploše odehrály ještě dřív, než se zrodilo letiště. V srpnu 1910 tady český průkopník letectví Jan Kašpar představil svého blériota. I fotky, v té době z dech beroucí události, nabízí výstava o historii lokality. Panely se snímky se nacházejí u vyhlídky s občerstvením vedle cyklostezky.

Léta v zapomnění

Ve 20. letech se na sever města přestěhovala letecká továrna Letov, později přibývaly další. „Z tohoto areálu se postupně stával významný letecko-výrobní prostor,“ upozornil Robert Speychal, jednatel letiště Letňany.

Úpadek areálu nastal po roce 1948. V 80. letech určitou naději na obnovení zašlé slávy vzbudil přechod vlastnictví letiště na ČKD, plány na rozvoj ukončuje rok 1989. V polovině 90. let hrozil letišti, kde v 60. a 70. letech přistávaly dva naše nejlepší cvičné stíhací letouny Delfín a Albatros, zánik.

„Letňany budou stále letištěm,“ vzkazuje Speychal těm, kteří si myslí, že letadla nahradí nové domy, jak slibují někteří developeři. Zdejší obyvatelé by si podle něj ale od letadel neodpočinuli.

„Přistávací okruhy letiště Letňany a Kbel posouvají okruh Ruzyně. Díky tomu se velká dopravní letadla pohybují vlastně až za Prahou,“ dodává Speychal, který v blízké budoucnosti plánuje postavit nové mobilní hangáry, laserem srovnat i druhou dráhu nebo vybudovat novou letištní věž.

Letňany v poslední době hostí i koncerty, letos poprvé studentský svátek majáles, místo si oblíbili filmaři. Natáčely se tam scény ze seriálu Život a doba soudce A. K., který právě běží v televizi, Kriminálky Anděl a některé zahraniční snímky. „Není podobná volná plocha v Praze, která by se dala takto využít,“ tvrdí jednatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám