Hlavní obsah

Létající Skot: Legendární lokomotiva opět sviští po kolejích

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to téměř sto let, kdy lokomotiva Létající Skot v premiéře vyrazila na trať a vezla své první pasažéry. Letos se britská chlouba na koleje vrátila po desetileté rekonstrukci za jásotu davu nadšených příznivců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Legendární parní lokomotiva se vrátila na traťVideo: Reuters

 
Článek

Jedna z nejznámějších lokomotiv světa vyrazila koncem února na svou po letech první delší trasu – z nádraží King’s Cross v Londýně do Yorku. Z nástupiště ji doprovodily tisíce příznivců parních lokomotiv.

Létající Skot je dnes ve Velké Británii raritou. Je jediným exemplářem svého druhu, a proto je tato parní lokomotiva považována za poklad národní historie. Úplně poprvé stanul Létající Skot na kolejích v roce 1923. Tehdy se tak stroj ještě nejmenoval. Svůj název získal jen o rok později, protože pravidelně putoval mezi Edinburghem a Londýnem.

Létající Skot má za sebou vícero slavných mezníků. Například v roce 1934 se stal prvním vlakem ve Velké Británii, který dosáhl rychlosti 160 kilometrů v hodině.

Rozsáhlá rekonstrukce Létajícího Skota trvala celé desetiletí a podle agentury Reuters vyšla v přepočtu na více než 140 miliónů korun. Do konce minulého týdne byla lokomotiva vystavena v Národním muzeu železnice v Yorku, kam se vrátí koncem března po svém národním „turné“.

Reklama

Výběr článků

Načítám