Hlavní obsah

Lenské sloupy v Jakutsku připomínají krajinu z fantasy

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako v pohádce nebo ve fantasy. Právě tak si budete připadat při procházce přírodním parkem Lenské sloupy, který se nachází v ruské republice Jakutsko. Jde o dlouhý pás špičatých skalních pilířů zasazených v jehličnatých lesích podél řeky Leny. Park je už sedmým rokem zapsán i na seznamu UNESCO.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský přírodní park Lenské sloupy z dronuVideo: AP

 
Článek

Skalní pilíře vznikly před více než 500 miliony let vlivem klimatu. I dnes jsou teplotní rozdíly v létě a zimě markantní - v rozpětí i 100 stupňů Celsia. Pás se táhne na 40 kilometrech podél řeky a zhruba 200 kilometrů po jejím proudu leží hlavní město regionu Jakutsk. Právě z něj je nejideálnější ke sloupům vyrazit.

Z města vyjíždějí po řece lodě, z jejichž paluby si turisté pohled na Lenské sloupy vychutnají asi vůbec nejlépe. Na výběr je z několika možností podle velikosti plavidel. Cesta je však docela dlouhá, trvá až den. V cíli si návštěvníci mohou Lenské sloupy projít i po svých skrze lesy.

Přírodním parkem byly vyhlášeny v roce 1995 a staly se ihned vyhledávanou atrakcí. To ještě více umocnilo zapsání na seznam světového dědictví UNESCO v roce 2012, kam se dostaly kvůli svému přírodnímu významu.

Kromě nálezů unikátních fosilií je region bohatý na faunu, proto jsou častými návštěvníky také biologové a další výzkumníci. V oblasti lze narazit na množství druhů ptactva, ale také na medvědy, rysy či vlky. Někteří ze zvířecích zástupců jsou však zapsáni na červeném seznamu ohrožených živočichů a rostlin Mezinárodního svazu ochrany přírody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám