Hlavní obsah

Ledové Vílí tůňky na ostrově Skye fascinují paletou barev

Novinky, mšv

Ve Skotsku není o čarokrásné přírodní scenérie nouze. Krajina s postupem na sever pozvolna mění svůj charakter, kopce přecházejí ve vlnité pláně a ty v rovinu, kterou místy rozetne rozeklaná hora. Jedním z nejhezčích míst je ostrov Skye, který je největším ostrovem Vnitřních Hebrid. Na něm se nacházejí kouzelné vodopády s jezírky známé coby Vílí tůňky.

Foto: Profimedia.cz

Vodopády obklopuje majestátní hornatá krajina.

Článek

Přírodní úkaz se nachází na jihu ostrova Skye a přitahuje mnoho návštěvníků. Fotografie z tohoto místa by ozdobily nejedno cestovatelské album. Za atraktivitou ovšem nestojí pouze roztomilé malé vodopády, ale také barva jezer.

Když je hladina klidná a stojatá, voda je průzračná jako sklo a lze dohlédnout až na samé dno tůněk. Mísí se tu také nejrůznější odstíny barev od temně smaragdové, přes tyrkysovou až po azurově modrou.

Celý vodní tok je součástí velké soutěsky Glen Brittle, na dohled odsud je také nejvyšší hora ostrova Skye Cuillin. V jezírkách je povoleno koupání, ale už samotné barvy a průzračnost vody napovídá, že o horkou lázeň se jednat nebude.

Jelikož se ostrov nachází poměrně na vzdáleném severu, i uprostřed léta se průměrné teploty šplhají maximálně ke 12 až 13 stupňům. I tak se občas pár odvážlivců, kteří se vydají ledové vodě vstříc, najde. Ti ostatní si ale jistě vystačí s pozoruhodně fotogenickou krajinou nebo i prostým, tichým obdivováním.

Reklama

Výběr článků

Načítám