Hlavní obsah

Lanovka v Sarajevu 26 let po válce znovu jezdí, nahradila původní československou

Lanovka v bosenské metropoli Sarajevu, která byla zničena za války před 26 lety, obnovila provoz. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Rekonstrukce lanovky stála osm miliónů dolarů.

Článek

Na hoře Trebević, kam trasa visuté lanovky vede, mělo během 44 měsíců trvajícího obléhání Sarajeva v letech 1992-1996 své strategické pozice srbské dělostřelectvo. Po válce nebyla silně poškozená kabinová lanovka, kterou postavila roku 1959 chrudimská Transporta, opravena.

Území bylo také zaminováno a teprve po odklizení min v poslední době začali na Trebević opět směřovat turisté, vyrostly zde nové hotely, restaurace a další zařízení.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Lanovka vozí turisty na horu Trebević.

Opětovného zprovoznění se dočkala i lanovka a 33 nových kabin nyní znovu vozí místní obyvatele i turisty z centra města v nadmořské výšce 583 metrů do stanice v 1160 metrech nad mořem.

Rekonstrukce stála osm miliónů dolarů, z čehož polovinu daroval americký byznysmen a filantrop nizozemského původu, který má za manželku bosenskou vědkyni. Podle agentury AFP tak byl „obnoven poslední ze symbolů” Sarajeva.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Lanovka byla po válce silně poškozena.

Trebević je název vápencového pohoří i jeho nejvyššího vrcholu, který dosahuje výšky 1627 metrů. Hora leží jihovýchodním směrem od hlavního města Bosny a Hercegoviny.

V době konání zimních olympijských her v roce 1984 byl Trebević dějištěm několika sportovních disciplín (např. boby a saně). Při obléhání Sarajeva bylo zabito přes 11 000 lidí. Celkem si bosenská válka vyžádala na 100 000 obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám