Hlavní obsah

Kutnohorsko nabízí řadu zajímavých hradů a zámků

Právo, Josef Hora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedete-li na Kutnohorsko, nemusí být vaše zastávka pouze v metropoli. Okolí Kutné Hory je plné míst, která stojí za to navštívit. Můžete vidět zámky a zříceniny, kterých je v okolí hned několik. Stačí si jen vybrat dopravní prostředek.

Foto: Josef Hora, Právo

Spodní kaple kostnice zobrazuje moc smrti, horní naději na vzkříšení.

Článek

My jsme si zvolili vlak, speciální jízdenku regionet a vydali se na jih do Zruče nad Sázavou. Cestou projíždí vlak několika vesničkami a městy, kde můžete vystoupit a prohlédnout si okolí.

Hrobka čtyřiceti tisíc lidí

Z kutnohorského hlavního nádraží, které je na okraji města, jsme nejprve došli do nedaleké kostnice. Kaple zde stála od konce 13. století, kosti ale prý jako první srovnal a do šesti pyramid poskládal zdejší poloslepý mnich. To bylo v roce 1511 a odhaduje se, že dnes je kostnice společným hrobem asi 40 tisíc lidí.

Nedaleko Kostnice v areálu bývalého Cisterciáckého kláštera stojí největší stavba v českých zemích z počátku 13. století – katedrála Nanebevzetí Pany Marie. Spolu s chrámem sv. Barbory je zapsána na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Na starobylý Sion

Míříme do centra města na druhé nádraží a odtud jedeme vlakem na Zruč nad Sázavou. První zastávka je v nedalekém Malešově, kde stojí tvrz ze 14. století, postavená bohatou rodinou Ruthardovců z Kutné Hory.

Z Malešova pěšky nebo dvě zastávky vlakem vede cesta na starobylý hrad Sion. Hrad nechal pro své potřeby vybudovat po roce 1426 husitský hejtman Jan Roháč z Dubé. Roku 1437, přesněji 6. září, byl dobyt královským vojskem o počtu mnoha mužů.

Pověst o sionském pokladu

Ze Sionu se do dnešních dob dochovaly jen pusté zříceniny a pověst o pokladu Jana Roháče z Dubé. Ten, kdo by chtěl poklad získat, se musí na hrad vydat třikrát po sobě.

Poprvé musí stanout na hradě na Květnou neděli v pravé poledne. Pokud se mu poštěstí, spatří tři postavy zahalené v temných hávech, sahajících až k zemi. Když ale postavy nespatří, už nemusí na hrad více chodit, jeho snaha by byla marná.

Podruhé musí člověk přijít na Sion na Zelený čtvrtek a opět se pozorně dívat kolem sebe. Když se mu zjeví již jen dva duchové, je to dobré znamení a má velkou naději, že poklad bude jeho.

Potřetí na Velký pátek člověk musí navštívit hrad a dívat se mnohem pozorněji než podruhé. Když má štěstí, zjeví se mu již jen jedna postava. Duch prochází hradem a pojednou se zastaví. Upřeně se začne dívat do neznáma, mávne rukou a zakrátko zmizí. Člověk musí pečlivě sledovat, jakým směrem duch ukazuje a kolikrát za sebou zamává rukama.

Duchova ruka ukazuje směr a počet mávnutí určuje, kolik kroků musí člověk udělat, aby mohl začít kopat na správném místě a našel tak poklad.

Cesta vlakem končí ve Zruči nad Sázavou, kde navštěvujeme zámek s rozlehlou zámeckou zahradou.,,Zámek je otevřen od 10 do 17 hodin, kromě hradní prohlídky uvidíte také stálou expozici Království panenek a vystoupíte na zámeckou věž,“ informuje správkyně zámku Jiřina Janatová.

Reklama

Související články

Do Znojma aspoň na týden

Rodičům snoubenců Radky a Michala se tak zalíbilo ve Znojmě, že jim tu rovnou koupili poukaz na víkend jako svatební dar. Paní Alena je přesvědčená,...

Do Brandýsa za knížetem Boleslavem

Dvojměstí Brandýs nad Labem–Stará Boleslav tvoří půvabnou, v okolí metropole svým způsobem výjimečnou lokalitu. Dříve špinavý městys rozkvetl do krásy, kterou...

Výběr článků

Načítám