Hlavní obsah

Krádež prokletých artefaktů z Pompejí odsoudila turistku k rokům smůly

Novinky, Michael Švarc

Před patnácti lety navštívila Kanaďanka Nicole italské Pompeje. Tehdy jí bylo 20 let, a tak jí přišlo jako dobrý nápad ukrást drobné keramické fragmenty a odvézt si je jako suvenýr domů. Nedávno se lup rozhodla poslat zpět, protože artefakty byly prý prokleté a ženě přinesly akorát smůlu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Žena, jejíž příjmení není známo, poslala zpět do Pompejí dvě mozaikové dlaždičky, kus amfory a keramiky, píše server Guardian. K nim přiložila vzkaz, kde se ke krádeži, k níž před patnácti lety došlo, doznává. „Prosím, vezměte si vše zpátky, přináší to smůlu,“ napsala Nicole.

Ve vzkazu vysvětlila, že artefakty vzala, protože chtěla vlastnit kus historie, který nebude mít nikdo jiný. Předměty jí ovšem přinesly jen smůlu, protože v sobě prý měly množství negativní energie, která vychází z temného osudu Pompejí, jež byly zničeny po erupci Vesuvu.

Zloději ukradli půltunový bankomat holýma rukama, zachytila je kamera

Koktejl

Kanaďanka se domnívá, že kvůli kradeným předmětům dvakrát prodělala rakovinu prsu a dostala se i do finančních potíží.

„Naposledy jsem vyvázla s dvojitou mastektomií. Já a moje rodina jsme prožili i finanční příkoří. Jsme dobří lidé a nechci tuhle kletbu posunout na další příbuzné nebo děti,“ uvedla ve vzkazu.

Z vrácených předmětů je muzeum

Balíček ovšem neobsahoval jen předměty, které z Pompejí vzala Nicole, ale i další artefakty, včetně kamenů, které uzmul pár jiných Kanaďanů v roce 2005.

„Vzali jsme je, aniž bychom přemýšleli nad bolestí a utrpením, které musely prožít ty nebohé duše během erupce Vesuvu a při smrti. Je nám to velmi líto, prosím, odpusťte nám za takové strašné rozhodnutí,“ napsal pár.

V průběhu mnoha let se do Pompejí postupně vracejí předměty, které turisté během prohlídky ukradli. Nashromáždilo se jich tolik, že správa památky otevřela muzeum, kde navrátivší se předměty vystavuje.

V Alpách mu ukradli lyže. Tak na ně vymyslel zámek

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám