Hlavní obsah

V Alpách mu ukradli lyže. Tak na ně vymyslel zámek

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když před třemi roky ukradl zloděj Marku Valovi přímo na svahu v alpském Kaprunu drahé lyže i s holemi, mladému inženýrovi to změnilo život. Namíchlo jej to totiž natolik, že vymyslel zabezpečovací systém, který zlodějům zatne tipec.

Foto: www.pealock.com

Elektronický zámek je krabička s páskem, kterým se lyže sepnou. V krabičce je pohybový senzor a alarm. Aktivuje se mobilem nebo kartou.

Článek

V prosinci Vala rozjíždí sériovou výrobu svého elektronického zámku na lyžařské vybavení PeaLock, přičemž už teď je 200 kusů prodáno. Cena přitom není nízká, jeden kus stojí čtyři tisíce. Na trhu bude od ledna.

„Funguje to jednoduše. Při pauze na občerstvení se lyže sepnou páskem. Je na něm krabička s pohybovým senzorem. Aktivuje se přiložením mobilu, v němž je k tomu určená aplikace, nebo speciální kartou. Pokud by je chtěl někdo odnést, spustí se alarm,“ řekl Právu Vala. Z krabičky se začne ozývat signál o síle 110 decibelů, což je srovnatelné s křikem páva.

Dětské gangy kradou peníze i mobily

Krimi

Vala se kdysi lyžování věnoval závodně. V Kaprunu proto měl své drahé lyžařské vybavení. Lyže mu zmizely, zatímco si s kamarádem dával pivo. Od pojišťovny záhy zjistil, že nemá nárok na náhradu škody, protože lyže neměl zamčené.

Nejsme ve válce, shodil soud stav nouze. Za krádeže dal podmínku

Krimi

Ze statistik vyplývá, že se takto na alpských svazích každou zimní sezonu ztratí vybavení za celkem 400 milionů korun. I když na jízdní kola zámky s alarmem na trhu jsou, na lyže mladý absolvent brněnského Vysokého učení technického (VUT) podobné zabezpečení nenašel.

Rozhodl se proto vymyslet vlastní. Výsledkem je 140 gramů vážící krabička a k ní 35 centimetrů dlouhý pásek. Celé zařízení je podle Valy mimořádně odolné – je vyrobeno z kevlaru, který se používá na neprůstřelné vesty, a pásek je vyztužen ocelovými lanky.

Česká kvalita

Alarm nelze spustit náhodným shozením lyží ze stojanu před bufetem. Chytré zařízení totiž umí rozlišit to, jestli šlo jen o pád, nebo zda jsou lyže někým odnášeny.

Elektroniku bude vyrábět firma z Ostravy, část zařízení dodá lisovna z Francovy Lhoty na Vsetínsku a další, a to klíčovou část, vsetínská pobočka společnosti nástrojárny v Třinci. Vala zjistil, že sídlí nedaleko jeho bydliště, poté, co jednal o možné výrobě svého zařízení s velkými firmami v Číně nebo na Slovensku.

Češi kupují lyžařské zájezdy do Alp koronaviru navzdory

Cestování

„Nebyli schopni mi dodat výrobky té správné kvality. Finálního výrobce jsem měl doslova pod nosem a můžu jen potvrdit, že ono pořekadlo o zlatých českých ručičkách stále platí,“ dodal inženýr s tím, že zařízení lze využít i na zajištění jízdních kol.

Reklama

Výběr článků

Načítám