Hlavní obsah

Kostel v Blansku s nejstarším moravským zvonem slaví

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kostel svatého Martina v Blansku, v jehož věži je Poledník, nejstarší zvon Moravy, letos slaví 880 let od vysvěcení. Výročí si připomenou věřící i milovníci památek a historie četnými akcemi. Minulost kostela přibližuje výstava v městské knihovně. Připravují se poutě na místa spojená se svatým Martinem i publikace o historii i současnosti svatostánku.

Foto: MěÚ Blansko

Kostel svatého Martina v Blansku.

Článek

„Na květen chystáme pouť do maďarského města Szombathély (rodiště světce), na říjen plánujeme pouť do Medžugorje a v plánu je i cesta do francouzského Tours, v němž působil,“ řekl Právu blanenský farář Jiří Kaňa.

Na odkaz patrona kostela i historii této církevní budovy, jejíž stavba byla dokončena v roce 1140, budou ale upozorňovat i další akce. Například červnová Noc kostelů či zářijové Dny evropského dědictví, vyvrcholením pak bude jako každoročně Vítání sv. Martina v listopadu.

Kostel svatého Martina patří k nejstarším církevním stavbám na Moravě. Jeho vznik ve 12. století inicioval olomoucký biskup Jiří Zdík, který je považován za zakladatele Blanska.

Foto: MěÚ Blansko

Poledník, nejstarší zvon na Moravě.

Do současné barokní podoby byl původně románský kostel přestavěn v 18. století.

Je vyhledávaným turistickým cílem, a to nejen kvůli pohledu na zvon Poledník ze 13. století, který má netradiční homolovitý tvar. Věž slouží jako vyhlídkové místo, z něhož je centrum Blanska jako na dlani. Obyvatelé města si na vedení radnice doslova vynutili, aby se na nedalekém Wankelově náměstí nestavěl plánovaný parkovací dům tak, aby zaclonil výhled z centra na tuto památku.

U kostela je rozárium a památník Karoliny Meineke (1768–1815), což byla první žena anglického krále Viléma IV. Baronesa je pohřbena v Blansku. Její život připomíná nejen rozárium, ale i pomníček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám