Hlavní obsah

Koronavirus není pro Čechy strašákem. Bojí se spíš logistických problémů, tvrdí cestovky

Novinky, mšv

Nákaza koronavirem není pro klienty cestovních kanceláří velký strašák. Obavy vyplývají spíše z logistických komplikací, které mohou na letištích nebo v hotelech nastat. Vyplývá to z odpovědí oslovených CK. Žádná zvláštní omezení při tom cestovatele v zahraničí, ale ani na pražském letišti nečekají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pro největší české cestovní kanceláře nejsou dopady koronaviru nijak zásadní, protože se zaměřují na jiné destinace než Čínu, která je ohniskem nákazy. A jiné země hlásí spíše jednotky případů. Mluvčí CK Fischer Jan Bezděk tvrdí, že pokles prodejů u nejoblíbenějších exotických destinací, jako jsou Spojené arabské emiráty, Katar či Omán, nezaznamenali.

Ujišťují se, že nebudou trávit hodiny na letišti a nebudou muset podstupovat žádné zdravotní prohlídky
Jan Bezděk, tiskový mluvčí CK Fischer

„Z dotazů, které nám přicházejí, vyplývá, že řada klientů se více než případné nákazy obává logistických komplikací v hotelech nebo na letištích, na základě kterých by třeba nemuseli být vpuštěni do země,“ popisuje Bezděk. Zároveň dodává, že ničeho takového není třeba se obávat.

Obdobné dotazy směřují lidé i na CK Exim tours. „Čeští klienti na vzniklou situaci samozřejmě reagovali, a to formou dotazů ohledně letů do Thajska, ale i ostatních exotických destinací, přičemž se ptali na bezpečnostní opatření na letištích a tak dále,“ řekl obchodní ředitel Petr Kostka. Prodej zájezdů koronavirus neovlivnil i z důvodu, že většina dovolených je rezervována dlouho dopředu a v rámci last minute jde do prodeje jen skutečně malá část.

Pražané, nebojte se koronaviru, luskouni z Tchaj-peje dostanou roušky, vtipkuje Hřib

Domácí

Žádná omezení na cestující nečekají ani na pražském letišti. To sice přijalo jistá opatření, ta však nemají na běžný provoz žádný vliv. „V prostorách letiště jsou umístěny velké edukativně-informační tabule, které informují cestující o tom, jak postupovat v případě, že na sobě pozorují příznaky respiračního onemocnění a přiletěli z oblasti ohniska nákazy,“ uvádí se na stránkách letiště. Přímá spojení s Čínou jsou nicméně až do odvolání přerušena.

„Na pražském letišti probíhá také cílený screening cestujících. Zaměstnanci letiště jsou informováni o tom, aby věnovali zvýšenou pozornost dění na terminálech a ty cestující, kteří vykazují viditelné známky respiračního onemocnění, aktivně odkazovali do péče stále lékařské služby přímo na letišti. Ta je zde k dispozici 24 hodin denně,” dodal mluvčí pražského letiště Roman Pacvoň.

Lepší je méně pohybu po letadle

List The New York Times začátkem února napsal, že někteří turisté, kteří mají naplánované výlety do Asie, začínají své cesty přehodnocovat. A to i v případě, že jejich destinace je od epicentra nákazy vzdálena. Rušení letenek registrují například i aerolinky Singapore Airlines, které cestujícím nabídly bezplatné přesměrování tras, aby se vyhnuli kontinentální Číně nebo Hongkongu.

Experti z Emory University v americké Georgii zkoumali, jak se virus může šířit letadlem. Zjistili, že lidé sedící v uličce jsou logicky mnohem více vystaveni riziku, že přijdou do styku s někým nakaženým, napsal server Daily Mail. Pasažéři, kteří se toho obávají, by měli zkrátka zůstat sedět — čím více se totiž budou po letadle pohybovat, tím větší může být pravděpodobnost, že se ocitnou vedle někoho, kdo může být koronavirem nakažený.

Predikce ohledně koronaviru, který dostal jméno Covid-19, se nicméně různí. Zatímco hongkongský profesor Gabriel Leung, který stojí v čele katedry veřejného zdraví na tamní univerzitě, tvrdí, že se může v nejhorším případě nakazit i 60 procent světové populace, čínský vládní poradce pro zdravotnictví Čung Nan-šan je optimističtější. Podle něj by epidemie mohla do konce dubna pominout.

V Česku se zatím potvrzený případ koronaviru neobjevil.

Koronavirus se bude jmenovat Covid-19, rozhodla WHO. Vakcínu slibuje za 18 měsíců

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám