Hlavní obsah

Klatovy lákají na katakomby i výhled na alpské vrchy

Právo, Jindra Pašková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černá a Bílá věž, katakomby, barokní lékárna, karafiáty, vstupní brána Šumavy nebo Rallye Šumava – co mají společného? Vše najdete na jediném místě, v Klatovech. Město žije historií, kulturou i sportem. Symbolem Klatov je renesanční radnice s Černou věží z období pozdní gotiky. Když zvládnete všech 226 schodů, odměnou vám bude výhled do okolí, na šumavské vrchy a při hodně dobrém počasí i alpské vrcholky.

Foto: Profimedia.cz

Z Černé věže jsou vidět šumavské vrcholky a za dobrého počasí i alpské vrchy.

Článek

Na protilehlé straně náměstí, u gotického kostela Narození Panny Marie, se jako protipól tyčí věž Bílá, původně zvonice. Klatovy mají i svůj zázrak, vztahuje se ke kapli Zjevení Panny Marie označované jako Chaloupka.

Foto: Profimedia.cz

Postavena byla v roce 1696 na místě chalupy místního ševce. Rodina vlastnila obraz Panny Marie a když jej chtěla prodat, stal se 8. července 1685 zázrak – na čele Panny Marie se objevil krvavý pot.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Symbolem města je Černá věž.

Královské město bylo založeno Přemyslem Otakarem II. v roce 1260. Jeho ochranu zajišťovaly dvojité, až 12 metrů vysoké kamenné hradby. Nejzachovalejší část a dvě kruhové bašty najdete na východní straně, na severní se nalézá židovský hřbitov.

O rozvoj města se přičinili jezuité, když v polovině 17. století vystavěli jezuitský chrám a řádové koleje. O sto let později se Klatovy staly městem krajským.

Krajkářský klub udržují Klatovští dragouni

O historii více napoví stálá expozice Vlastivědného muzea Dr. Hostaše. Představuje ale i aktivity místních občanů sdružených do spolků. Pod křídly muzea dokladuje krásu ruční práce Krajkářský klub, o udržení tradice se starají i Klatovští dragouni.

Neodmyslitelnou součástí města je Klatovský karafiát. Letos je mu už 197 let, pěstovat se tu začal v roce 1813. Přehlídka jeho krásy v zahradě naproti muzeu připadá vždy na čas červencové pouti. Klatovský karafiát nenajdete jinde na světě. Zdejší zahrádkáři jich mají na 60 druhů, přitom jediný druh se šlechtí až sedm let.

Foto: Profimedia.cz

Město Klatovy

Městem vede nově vybudovaná cyklostezka. Navazuje na ní několik cyklotras propojujících Klatovsko se Šumavou. Okolí nabízí dobré podmínky i pro pěší turistiku, k využití je široká síť značených cest, které zavedou zájemce do zalesněné oblasti Švihovské vrchoviny. Východním směrem od města je přírodní park Plánický hřeben.

Reklama

Související témata:

Související články

Telč láká turisty na nové vycházkové trasy

Dvě další vycházkové trasy by měly v nadcházející turistické sezóně přilákat větší počet návštěvníků do Telče na Jihlavsku. Projekt Vítejte ve Starém Městě...

Výběr článků

Načítám