Hlavní obsah

Kebab za 1280 korun? Vítejte v Turecku po koronaviru

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zatímco se v některých zemích pomalu začínají uvolňovat restrikce spojené s koronavirovou pandemií, začínají turisté plánovat letní dovolené. Jednou z destinací je i Turecko, které již otevřelo brány zahraničním turistům. Podle fotografie z Bodrumu se zdá, že si za takovou dovolenou pořádně připlatí. Turecký velvyslanec v ČR ale tvrdí, že jde o výjimku.

Foto: Profimedia.cz

Bodrum se turistům pořádně prodraží.

Článek

Cestovní ruch patří rozhodně k těm sektorům, které pandemie zasáhla přímo na hruď. Provozovatelé ubytovacích zařízení, restaurací a dalších služeb se tak logicky při rozvolňování opatření snaží ukrojit kus z pomyslného koláče, který do jejich země přivezou zahraniční turisté.

Na internet se nyní dostala fotografie účtenky z tureckého letoviska Bodrum, které je vyhlášeným turistickým centrem. Chcete si dát na pláži tradiční kebab? Připravte si klidně až 370 tureckých lir (1280 korun). Je libo kávu po jídle? Jednašedesát lir (213 korun) může být smutnou realitou, stejně jako za plechovku koly.

Bodrum si musí nabrat z kapes turistů, co jen dokáže, do posledního halíře.
starosta Bodrumu

„Je mi úplně jedno, jestli chce někdo platit za kebab tolik peněz. Můžou si zaplatit třeba 100 tisíc lir, pokud chtějí,“ konstatoval starosta Bodrumu Ahmet Aras. Podle něj jsou v oblasti i podniky, které nabízí jídlo mnohem levněji.

Jak koronavirus pro Čechy změnil režim na hranicích

Koronavirus

Aras zdůraznil, že Bodrum silně spoléhá na turisty a město je nyní „odpovědné za to, aby si od zahraničních turistů vzalo, co jen svede“. Podle toho jedná také hotel Maçakızı, který účtuje návštěvníkům poplatek za možnost se koupat v moři (v přepočtu téměř 2000 korun na osobu na den). Vstup na pláž je přitom volný. Jak informuje lokální server Birgün, další hotely v okolí si rovněž účtují nejrůznější poplatky. Ať už za vstup na pláž, či za půjčení plážového vybavení.

„Bodrum si musí nabrat z kapes turistů, co jen dokáže, do posledního halíře,“ řekl stroze starosta.

Velvyslanec: Je to ojedinělý jev

Turecký velvyslanec v ČR Egemen Bağış ve vyjádření pro Novinky uvedl, že místa s takto nasazenými cenami jsou v zemi ojedinělá.

„Ve skutečnosti je jak v Bodrumu, tak i na na některých dalších místech v Turecku, jen velmi málo míst, kde by se běžný turista setkal s menu s přemrštěnými cenami nebo takovými, které si mohou dovolit jen velmi bohatí lidé. Většina těchto míst je nechvalně proslulá a jejich ceny rozhodně neodrážejí průměrné ceny běžných restaurací nebo hotelů v Turecku,“ sdělil Novinkám ambasador. Nadhodnocování cen pro místní i zahraniční turisty se podle něj trestá pokutami.

Turecko otevřelo v červnu své pozemní, námořní i letecké hranice pro cizince. Turečtí občané a cizinci jsou ale povinni podrobit se při vstupu do země lékařské prohlídce, případně testu na koronavirus. Turecko je třináctou nejpostiženější zemí koronavirem na světě. Potvrzeno bylo bezmála 200 tisíc případů nákazy a přes 5000 lidí v souvislosti s onemocněním covid-19 zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám