Hlavní obsah

Kanál ve Francii nabízí plavbu po vodě i cyklistické stezky

Právo, Michaela Vaňková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro suchozemce jsou prázdniny strávené na vodě úžasným zážitkem. A nemusí to být ani na moři. Stačí když se rozhodnete pro plavbu na motorové lodi po francouzském Canal du Midi.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

S hausbótem můžete zakotvit nejen v přístavech a kotvištích, ale prakticky kdekoliv u břehu kanálu.

Článek

Francie se může pochlubit sítí kanálů, jež patří k nejdelším v Evropě. Měří celkem 8500 kilometrů a propojuje pět největších francouzských řek – Seinu, Loiru, Rhônu, Rýn a Garonnu. K nejslavnějším a nejstarším však patří Canal du Midi, který přes poslední jmenovanou řeku spojuje Středozemní moře s Atlantikem.

O takovém kanálu snili už staří Římané, kteří si moc dobře uvědomovali, jaké obchodní možnosti by se tím v jižní Evropě otevřely. Nicméně tak náročný stavební projekt se podařilo uskutečnit až v 17. století za vlády krále Ludvíka XIV.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Na sobotním trhu si můžete doplnit zásoby čerstvé zeleniny a ovoce.

Tehdy se fantastické myšlenky chopil Pierre-Paul Riquet a za čtrnáct let vytvořil dokonalý systém napájení pro umělý tok, který měří 240 kilometrů, široký je 10–20 metrů a má hloubku 2 metry. Nebylo to snadné ani levné. Riquet do stavby kanálu vložil veškeré své peníze, ale jeho otevření 24. května 1681 se nedožil, protože pár měsíců předtím zemřel. A určitě netušil, že po třech staletích budou jeho kanálem proplouvat především lodě s výletníky, zatímco dopravu zboží, díky níž tehdy začal vzkvétat celý kraj, převezmou další technické vynálezy.

S kapitánskou čepicí

Canal du Midi, který je na seznamu světového dědictví UNESCO, nabízí nejen podivuhodnou cestu časem, ale také spoustu jedinečných aktuálních zážitků. Na to, abyste si mohli nasadit kapitánskou čepici, nepotřebujete skládat žádné zkoušky.

Stačí, když si loď včas zamluvíte, dojedete do přístavu, odkud se startuje, a pozorně si vyslechnete instrukce plavební společnosti.

Vyjíždí se z různých přístavů – z Négra východně od Toulouse, z Argens u Carcassonnu a z Lattes v Camargue u moře – a máte na výběr několik doporučených tras, které se od sebe liší délkou, počtem dní, jež chcete na palubě strávit, i počtem zdymadel, kterými musíte proplout.

Samozřejmě je třeba zpočátku dávat pozor, kam zatočíte kormidlem, a také se naučit jak se projíždí zdymadly. Jejich strážci vám samozřejmě pomohou, ale brzy získáte potřebné vodácké dovednosti a poradíte si i sami.

Dobroty jižní Francie

Lodě, jimž se říká pénichette, jsou pohodlné, komfortně zařízené, mají prostorné kajuty, salon, kde se můžete najíst nebo kam se lze uchýlit, když si chcete odpočinout. Nechybí veškeré sociální zařízení a samozřejmě i praktická kuchyň, vybavená vším, co potřebujete k vaření.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Cesta po jižní Francii nabízí i kulinářské zážitky.

Pokud si budete připravovat jídlo sami, nakupujte na místních trzích, kde dostanete zcela čerstvé ovoce, zeleninu, sýry a další produkty. Ale určitě neprohloupíte, když si zajdete do některé z malých restaurací v městečkách, kde zakotvíte. Jižní Francie má vyhlášenou gastronomii a místní speciality nepochybně zachutnají i vám. Každou zemi je přece třeba poznávat nejen podle památek, ale i u dobrého jídla a sklenky jiskřivého vína.

Šlápněte do pedálů

Pokud patříte k rozvětvené rodině cyklistů, nezapomeňte si doma kolo – bude se vám hodit nejen na obstarávání nákupů v přístavištích, ale také na výlety. Podél kanálu vedou cyklostezky, takže klidně můžete svou loď provázet na kole nebo si vyrazit na výlet do okolí.

Při plavbě mezi Toulouse a Montpellier objevíte nejedno půvabné městečko, ale také se dá vyrazit do Montagne Noir neboli Černých hor nebo k přehradě s dlouhatánskou hrází v Saint Férreol, která je na nejvyšším bodě kanálu. A pokud si uděláte výlet do malebné pevnosti Carcassonne, ocitnete se rovnýma nohama ve středověku. Však také její zdi často hostily filmaře, protože jsou ideální kulisou pro romantické historické příběhy.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Když máte dost plavby na hausbótu a chcete se trochu protáhnout, stačí sundat z paluby kola.

Až se vrátíte zpět na palubu, určitě si dál vychutnáte poklidnou plavbu ve stínu mohutných platanů, při níž nikdo nikam nespěchá, a určitě nebudete litovat, že jste se rozhodli strávit kus léta na francouzském jihu. Na hausbótu, s nímž můžete takřka kdekoliv u břehu „zaparkovat“, zažijete s rodinou nebo s přáteli dovolenou, na niž budete ještě dlouho vzpomínat.

Rady na cestu

Hausbóty

Jednou z mnoha společností, u nichž si můžete plavidlo pronajmout, je Locaboat, ktery hausbóty provozuje kromě Francie i v Irsku, Německu, Nizozemsku nebo třeba v italských Benátkách. Typově stejná plavidla se liší zejména velikostí. Nejmenší je pro čtyřčlennou posádku, na největší se při omezené míře pohodlí vtěsná až dvanáct lidí.

Pomalu a klidně

Při plavbě kanálem je nutné dodržovat rychlost maximálně 10 km za hodinu (člun ostatně o moc rychleji nepluje) a počínat si ohleduplně při proplouvání zdymadly, při míjení s jinými plavidly nebo při kotvení. Večer od 19 hod. do 7 hod. ráno jsou plavební komory zdymadel uzavřené a také přes poledne počítejte s tím, že strážci zdymadel mají hodinu volno. Na každém domku u plavební komory si můžete přečíst, jaké jsou vzdálenosti k dalším zdymadlům.

Nezapomeňte si v přístavech vyprázdnit odpadní nádrže a doplnit palivo a vodu. Na zdymadlech si můžete koupit i něco menšího k snědku. Občas tam nabízejí také místní zemědělské produkty, např. víno, med nebo sýry.

Pokud byste se chtěli dozvědět víc o stavbě kanálu du Midi a o jeho tvůrci, můžete navštívit muzeum v Revel u jezera Saint-Ferréol.

WWW stránky

www.locaboat.cz www.hausbot-dovolena.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám