Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vydejte se do strašidelného podzemí nebo na jarmark hraček

Víkendový program se většinou ponese v duchu svatomartinských oslav a hodů. Kdo si ale na tradice příliš nepotrpí, najde řadu alternativ. Jednou z nich je například výlet do Hornického skanzenu Mayrau, návštěva festivalu stylových hraček v Táboře nebo třeba strašidelná výprava na Křížový vrch v Moravské Třebové.

Foto: Archiv Hornického skanzenu Mayrau (J. Kocourek)

Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích v neděli chystá rodinné odpoledne.

Článek
Praha

Výstava Pimprlárium v galerii GUD

Galerie umění pro děti zve na výstavu Pimprlárium, kterou připravilo Loutkové divadlo Ostrava. Interaktivní výstava seznámí děti s bohatou historií divadla loutek. V tvůrčích dílnách si malí návštěvníci vyrobí svoji vlastní loutku. Přijďte o víkendu mezi 10:00 a 18:00. Výstava potrvá do 21. prosince. Více hledejte zde.

Dny otevřených dveří Astronomického ústavu

Pražské pracoviště Astronomického ústavu AV ČR, kde sídlí Oddělení galaxií a planetárních systémů, zve na páteční a sobotní program. Proběhnou přednášky a pozorování dalekohledem z kopule a terasy. Otevřeno bude v pátek od 16:00 do 22:00 a v sobotu od 10:00 do 14:00. Více si přečtěte zde.

Simpsonovi v Letňanech

Vtipná rodinka Simpsonových letos slaví 25. výročí. Přijďte ho oslavit do OC Letňany. Od středy do neděle se vždy od 15:00 do 19:00 můžete zúčastnit tematického programu. Do neděle probíhá soutěž o nejpodobnější rodinu či jednotlivce. V pondělí, během státního svátku, bude připraven soutěžně-zábavný program s pěti stanovišti. Dorazí také Jiří Lábus, který nadaboval Marge. Více se dozvíte zde.

Středočeský kraj

Svatý Martin na Benešovsku

Do Votic přijede Svatý Martin na bílém koni v neděli. Na Komenského náměstí se budou moci od 15:00 děti svézt na koních, zajít do výtvarné dílny a vyrobit si lampióny. Po 16:00 přijede Martin a vyjde lampiónkový průvod. Více čtěte zde.

S lampou do podzemí skanzenu

Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích zve v neděli na rodinné odpoledne. Děti si od 14:00 ve výtvarné dílně vytvoří svůj vlastní hornický kahan, se kterým sestoupí do temného a strašidelného podzemí. Více naleznete zde.

Lidové Vánoce v Polabí

Na vánoční výstavu vás zve od soboty do 30. prosince Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem. V jednotlivých chalupách poznáte život našich předků a jejich adventní i vánoční zvyky. Zavítat můžete o víkendu i v pondělí na státní svátek od 9:00 do 16:00. Více se dočtete zde.

Jihomoravský kraj

Hubertova jízda ve Slavkově

V sobotu na Zámku Slavkov – Austerlitz děti pobaví příjezd sv. Martina na bílém koni pod zámecký balkón a představení jezdců s koňmi. Mezi 11:00 a 16:00 uvidíte ukázky umění jezdců, sokolníky a závěrečný nástup s fanfárami. Dospělí si pochutnají na svatomartinském vínu a huse. Bližší informace najdete zde.

Vítání sv. Martina v Blansku

Tradiční podzimní slavnost spojená s vítáním sv. Martina se koná od pátku do neděle. V sobotu od 17:00 se můžete vydat na pochod světýlek ke kostelu, v 18:00 přijede sv. Martin na bílém koni. V neděli od 9:00 přijďte na řemeslný jarmark v zámeckém parku. Kompletní harmonogram akce si prohlédněte zde.

Jihočeský kraj

Hračkárna - festival stylových hraček

Festival pro rodiny s dětmi v Táboře nabídne jarmark netradičních hraček. V sobotu si v Restauraci Střelnice prohlédnete hračky malých výtvarníků, designerů i větších prodejců. Od 10:00 do 18:00 proběhnou divadelní představení pro děti, tvořivé dílny i herní koutky. Více čtěte zde.

Divadelní pohádka Světýlka radosti

Divadlo Kukadlo přiveze v neděli do Tábora hudební divadelní pohádku Světýlka radosti. V ZŠ Bernarda Bolzana na Školním náměstí bude od 13:30 připraveno povídání se zajímavými hosty a další program. Více se dozvíte zde.

Královéhradecký kraj

Martinský jarmark v Novém Bydžově

V sobotu od 8:00 do 16:00 se na Masarykově náměstí koná nejen martinský jarmark rukodělných řemesel, ale i slavnost dřevosochání. Přijďte obdivovat umění řemeslníků a dřevořezbářů. Uslyšíte sbory, uvidíte šermíře a ochutnáte spoustu dobrot. Více naleznete zde.

Pardubický kraj

Cesta kolem světa v Dolní Moravě

Cestovatelskou akci pořádá o víkendu Relax & sport resort Dolní Morava. Provázet jí budou cestovatel Willy Fog s přítelem Barnabášem. Děti si užijí dobrodružné putování po různých kontinentech. Zkusí střílet z kuše, jíst hůlkami, stavět pyramidy nebo rýžovat zlato. Více čtěte zde.

Za strašidly do Moravské Třebové

Výletová večerní hra pro děti bude připravena v sobotu. Na trase vás čekají strašidla, úkoly a nástrahy. Akce se koná od 17:00 do 20:00 na Křížovém vrchu. Sraz je v 17:00 u smuteční síně. Více hledejte zde.

Karlovarský kraj

Za Rumcajsem do Varů

Dílo Radka Pilaře si mohou návštěvníci prohlédnout v Interaktivní galerii Becherova vila v Karlových Varech. Děti tam poznají tvorbu autora Rumcajse, Manky a Cipíska. O víkendu přijďte mezi 10:00 a 17:00. Více se dozvíte zde.

Liberecký kraj

Pohádková prohlídka na Sychrově

Od soboty do pondělí si návštěvníci zámku Sychrov užijí premiéru nové pohádkové prohlídky Princezna a loupežník. Netradiční prohlídky zámku s pohádkovým příběhem na motivy klasické české pohádky budou začínat vždy v 10:00, 11:00, 13:00, 14:00 a 15:00. Více si přečtěte zde.

Svatý Martin na zámku Horní Libchava

Poslední akce pro děti bude v této sezóně na zámku v Horní Libchavě zasvěcena svatému Martinovi. Od 13:00 do 17:00 tam proběhnou prohlídky s princeznou Pohádková legenda o svatém Martinovi. Chlapce a děvčata čeká dětská dílna. V 15:00 přijede svatý Martin a v 16:00 bude předána vláda zimnímu králi. Více zde.

Olomoucký kraj

Svatomartinské odpoledne ve Velké Bystřici

Svatomartinské slavnosti zaplní v sobotu Zámecké náměstí. Dospělí okusí svatomartinská vína a husí pečínku, děti se budou bát při strašidelném lampiónovém průvodu, který vyjde v 16:30 od ZŠ Masarykova. Od 17:15 proběhne v zámeckém amfiteátru defilé masek, příjezd svatého Martina a ohňová show. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Historické Vánoce v Ostravě

Až do konce ledna budete v Muzeu hraček obdivovat stovky vánočních předmětů. Uvidíte vánoční pohledy či ozdoby, staré betlémy, vánoční fotografie vojáků z 1. a 2. světové války i formy na pečivo. V sobotu je otevřeno od 9:00 do 13:00. Více zde.

Štramberské Vánoce

Štramberk zve na výstavu betlémů a výtvarných prací dětí štramberských škol. Výstava bude zahájena slavnostní nedělní vernisáží v 15:00 v Městské galerii. Vystoupí zde hudební skupina Ogaři s koledami. Výstava potrvá do 14. prosince a v sobotu bude otevřena od 8:30 do 12:00 a od 12:30 do 16:00, v neděli od 10:00 do 12:00 a od 12:30 do 15:00. Více hledejte zde.

Plzeňský kraj

Svatomartinský lampiónový průvod

Hořehledy u Spáleného Poříčí zvou na sobotní průvod. Sraz je u mateřské školy na návsi v 17:30. Všechny zúčastněné děti dostanou sladkou odměnu. Více zde.

Ústecký kraj

Světýlka radosti v Roudnici nad Labem

Hudební divadelní pohádka Světýlka radosti a povídání se zajímavými hosty bude připraveno v sobotu v roudnickém Kulturním domě Říp. Pohádku nastudoval pražský soubor Divadlo Kukadlo a uvidíte ji ve 14:00. Více se dočtete zde.

Výstava retro kočárků v Žatci

Galerie Sladovna zve na pokračování výstavy retro kočárků. Výstava potěší všechny malé i velké návštěvníky. Galerie je o víkendu otevřena od 10:00 do 17:00. Více zde.

Vysočina

Výstava v Pelhřimově

Galerie M na Masarykově náměstí zve na výstavu S pastelkou je svět krásnější. Marie Brožová zde do 29. listopadu představuje svoje okouzlující obrázky. Prodejní výstava obrazů kreslených pastelkami je otevřena v sobotu od 9:00 do 12:00 a od 12:30 do 16:00, v neděli od 14:00 do 17:00. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Vánoční výstava v Lešné

Výstavu českých skleněných ozdob můžete navštívit od soboty do 14. prosince na zámku Lešná u Valašského Meziříčí. Návštěvníci budou obdivovat dobový interiér panského sídla. O víkendu si vánoční atmosféru užijete od 9:00 do 16:00. Více zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám