Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Nachystejte se na advent, vytvořte si dekorace

Novinky, mšv

Advent sice začíná až příští neděli, ale už tento víkend se koná řada akcí, na nichž si můžete buď vánoční dekorace nakoupit, nebo si je sami vyrobit. Vytvořte si s dětmi adventní věnce nebo slaměné ozdoby. Konají se i další kreativní dílny, při nichž popustíte uzdu svojí fantazii.

Foto: Profimedia.cz

Vytvořte si s dětmi adventní věnec. Ilustrační foto

Článek
Praha

Adventní tvoření

Vytvořte si s dětmi dekorace pro nadcházející svátky. O víkendu se v trojské botanické zahradě konají workshopy, kde si můžete s dětmi pod dohledem lektorů vyrobit například vánoční svícny, věnce nebo přáníčka pro své blízké. Veškerý materiál i nářadí bude k dostání na místě. Více informací zde.

Výtvarná dílna

Tvořit můžete o víkendu také v Poštovním muzeu. V sobotu je v něm nachystána výtvarná dílna pro všechny, kteří si chtějí navrhnout svou vlastní poštovní známku. Návštěvníci se seznámí s různými tématy a technikami, budou zvětšovat, zmenšovat apod. Přijít lze kdykoli během dne bez předchozí rezervace. Více zde.

Vánoční hračky

V Betlémské kapli začíná v sobotu výstava nazvaná Hravé Vánoce, která představí tradiční hračky převážně z přírodních materiálů. Uvidíte exponáty současných výrobců hraček, kteří vycházejí z tradic, ale nebudou chybět ani autíčka, parní stroje či vláčky nebo klasiky v podobě houpacích koňů a káč. Podrobnosti zde.

Středočeský kraj

Řemeslný jarmark

Pokochejte se pracemi zručných výrobců na prodejní výstavě v prostorách kláštera v Zaječově. Najdete na ní kolem 50 stánků s perníčky, keramikou, vánočními dekoracemi a dalšími výrobky. Chybět nebudou ukázky starých lidových řemesel, a na workshopech si některá z nich budete moci i vyzkoušet. Více zde.

Výroba ozdob

Líbilo by se vám mít letos na vánočním stromku vlastnoručně vyrobené ozdoby? Pak navštivte s dětmi dílnu v Muzeu lidových staveb v Kouřimi, kde se seznámíte s výrobou slaměných ozdob. Nabyté zkušenosti pak můžete zužitkovat doma a někoho ručními ozdobami obdarovat. Další informace najdete zde.

Jihočeský kraj

Taneční festival

O víkendu se do Českých Budějovic vrací taneční festival Aiwa!, který mimo hlavní show nabídne také orientální a rukodělný trh, bazar kostýmů, ale i indickou kuchyni, raw dobroty nebo různé druhy čaje. Vyrazit můžete také na pohybové semináře a další. Více zde.

Plzeňský kraj

Vánoční jarmark

Ještě jste nekoupili jediný vánoční dárek? Pak vyrazte na 4. flerjarmark v Chrástu u Plzně, kde představí svou nabídku zruční výrobci. Na marketu najdete pletené čepice, šály, šperky, ozdoby z korálků, kabelky, peněženky nebo i malované hedvábí, svíčky a mnoho dalšího. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Výtvarná dílna

V Galerii umění Karlovy Vary se koná výstava 100 let/100 děl. V sobotu ji doplní výtvarná dílna pro rodiče a děti, při níž si expozici nejprve projdete a poté se oddáte výtvarnému tvoření inspirovanému vystavenými díly. Vstupné je 50 korun, potřeby dostanete na místě. Podrobnosti najdete zde.

Ústecký kraj

Prohlídky pro opozdilce

Poslední listopadovou neděli se na zámku Ploskovice konají prohlídky interiérů pro opozdilce. Pokud dostanete o víkendu chuť ponořit se do historie, je to vaše poslední možnost v letošním roce. Prohlídky proběhnou tři, v 10:00, 12:00 a 14:00 hodin. Rodiče si mohou posléze den okořenit na souběžné akci Ploskovický košt. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Tvořivé trhy

Od pátku do neděle se v Kolonádě Janských lázní konají tradiční adventní trhy. Najdete na nich stánky s desítkami výrobců, kde pořídíte dárky, novinkou budou také kreativní dílny, kde si vyzkoušíte výrobu šperků nebo si vytvoříte jiné drobnosti pro své blízké. Více informací zde.

Královéhradecký kraj

Vánoce v chaloupce

O víkendu se v Bohuslavicích koná tradiční prodejní výstava Vánoce v chaloupce, kde naleznete nejrůznější vánoční dekorace, adventní věnce, drobné dárky, ale i další předměty z dob našich babiček a prababiček. Nechte se unést kouzlem blížících se Vánoc. Více zde.

Pardubický kraj

Dřevěná dílna

V Poličce bude v sobotu zahájena výstava dřevěných a mechanických betlémů. Součástí vernisáže bude dílna, ve které si zájemci budou moci vyzkoušet sestavit malý dřevěný mechanismus na kličku, ať už andílka nebo betlémskou figurku. Workshop bude zpoplatněn, v ceně budou veškerý materiál i pomůcky. Více informací najdete zde.

Vysočina

Poznej sám sebe

Vyrazte s dětmi na zámek ve Žďáru nad Sázavou, kde se až do konce roku koná výstava Poznávej se!, která vás zábavnou formou provede světem vědy a techniky. Exponáty si budete moci osahat a vyzkoušet jejich interaktivnost. Zjistíte, jak funguje lidské tělo a jak nás mohou klamat smysly. Více informací zde.

Jihomoravský kraj

Napoleon v Brně

Setkejte se se samotným Napoleonem, který v sobotu dorazí do Brna. Připomeňte si den, kdy císař se svými vojáky do města dorazil a připravoval se na bitvu u Slavkova. Kromě historického průvodu se můžete těšit na unikátní videomapping nebo dobové speciality. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Zdobení adventních věnců

Připravte se na první adventní neděli a vyrobte si v Pradědově dětském muzeu v Bludově adventní věnec. Všechny materiály a pomůcky budou na místě, tvořit můžete dle libosti a hranic vlastní fantazie. Více informací naleznete zde.

Zlínský kraj

Advent v zoo

Ve zlínské zoo začne advent s předstihem, a to už tento víkend. Nasajte vánoční atmosféru mezi zvířátky, přijďte si vyrobit adventní věnce, papírové andílky nebo další dekorace, ozdobit perníčky či si jen projít areál. V listopadu je totiž vstupné do zoo zlevněné. Podrobnosti naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Výstava modelů

Nadšenci do mašinek mohou o víkendu vyrazit na podzimní výstavu železničních modelů v Ostravě-Zábřehu. Místní spolek představí veřejnosti svou modelářskou práci. Uvidíte dokončená i rozpracovaná kolejiště, na místě ale najdete i stavebnice a modelářské potřeby pro začínající i pokročilé tvůrce. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám