Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Na skok do Afriky nebo do zámků po setmění

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco rodiče konec první půlky prázdnin neprožívají, děti už asi smutní, že jim zbývá jen jeden měsíc. Smutnit ale nemusí, protože volný čas mohou prožít na spoustě zábavných akcí. Navštivte například festival africké kultury v královedvorské zoo nebo speciální noční prohlídky na několika českých zámcích.

Foto: Profimedia.cz

V zoo ve Dvoře Králové můžete navštívit festival africké kultury. Ilustrační foto

Článek
Praha

Den se stavebnicí

Každý si v životě někdy hrál se stavebnicí, ať to bylo relativně moderní lego či starší Merkur. Na výstavě Nové budovy Národního muzea uvidíte právě ty starší stavebnice, jako byly Merkur, Seva, Alfa či Roto a něco si budete moct společně se svými dětmi postavit. Připraveny jsou i celodenní soutěže. Více informací zde.

Dětský den v DOXu

Navštivte v sobotu uměleckou galerii DOX při příležitosti konání dětského dne. Připraveny jsou výtvarné dílny, zkuste si například vymodelovat vlastní sochu a jako bonus si zahrajte v krátkém filmu. Více se o akci dozvíte zde.

Týmovka ve Hvězdě

Přijďte si s rodinou zahrát vzrušující týmovou hru Dobrodružství Viktora Bezděka. Ta se odehrává ve stylu honby za pokladem, obsahuje něco málo z příběhů Indiana Jonese a napětí soutěže Pevnost Boyard. Při hře využijete tělo i důvtip, trasu dlouhou tři kilometry zvládnete projít během 2,5 hodiny. Více zde.

Středočeský kraj

Jarmark na zámku

Poslední červencový víkend ožije na zámku Žleby letní svatoanenský jarmark. Se svými tradičními českými výrobky vás budou očekávat řemeslníci a obchodníci, chybět nebude ani doprovodný program pro děti v předzámčí, kde se představí třeba šermíři. Navštívit můžete i některý ze zámeckých okruhů. Více najdete zde.

Hledání princezny

Stavte se v sobotu na 11. ročník dětského dne, konaného v areálu hradu Zlenice u řeky. Všechny dívky a chlapci jsou zváni, aby se zapojili do hledání ztracené princezny, podaří se vám vypátrat, kdo a kam ji ukryl? Na děti čeká stezka s úkoly a tvořivými dílnami. Více zde.

Jihočeský kraj

Na návštěvě u císaře

Vypravte se na zámek v Jindřichově Hradci a prožijte sobotní odpoledne ve společnosti rytířů a dvorních dam. Přeneste se do doby Karla IV. a přihlížejte velkolepým soubojům nebo středověkým tanečnicím. Čekají na vás ukázky vybraných řemesel nebo také několik druhů historických zbraní. V 11:00 hodin projde městem průvod. Celá akce začíná o hodinu dříve. Kompletní informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Pochoutky baroka

Dobrého jídla není nikdy přehršel, tak se zastavte v sobotu na Bylinkovém panství Rochlov ochutnat dobroty podle barokních receptů a blíže celé období poznat. Čekají na vás dezerty, ochutnávka kávy nebo ruční výroba čokolády. Rodiče, kteří chtějí poodkrýt svůj osud, mohou navštívit kartářku či věštkyni, maminky mohou vyzkoušet barokní účesy. Vstupné je dobrovolné. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Slavnosti na farmě

Chcete ukázat dětem krásy venkova a třeba i vy sami toužíte poznat, jak vzniká jídlo a jak vypadá chov hospodářských zvířat? Seriál Farmářských slavností se přesouvá na Biofarmu Belina, která se nachází ve vesnici Nežichov. Ta se zabývá chovem ovcí či skotu. Připraveny jsou soutěže pro děti i jejich rodiče a dále bohatý tematický program. Více informací zde.

Ústecký kraj

Stezka odvahy

Mají vaše děti pro strach uděláno? Svoje obavy mohou překonat na stezce odvahy, která se v sobotu večer uskuteční v areálu zámku Jílové u Děčína. Ten po roce opět navštíví bubáci, strašidla a nejrůznější pohádkové postavy. Cíl stezky se nachází v tajemné komnatě zámeckého sklepení. Více zde.

Liberecký kraj

Bohnice na Housce

Na hrad Houska o víkendu dorazí prezentační dílny Psychiatrické nemocnice Bohnice, kde si budou moci děti i dospělí vyzkoušet různé techniky při pracovní rehabilitaci, například práci na hrnčířském kruhu, tkaní na stavu nebo výrobu svíček. Vedle řemesel oživí hradní nádvoří nejrůznější hry a atrakce. Vstupné je s příplatkem 10 korun na osobu. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Afrika v zoo

Od 23. července až do poslední prázdninové neděle se v zoo ve Dvoře Králové nad Labem koná zábavný festival Africa Live. Návštěvníci budou mít možnost se blíže seznámit s kulturou černého světadílu, čekají na ně hudebníci či tanečníci. Součástí festivalu je také projekce snímků s africkou tematikou. Připraveny jsou přednášky, ale i spousta soutěží pro děti. Program najdete zde.

Pardubický kraj

Noc na zámku

Poslední červencovou sobotu se na zámku Moravská Třebová uskuteční noční prohlídky dvou okruhů - Poklady Moravské Třebové a Středověká mučírna. První je věnován historii zámku a životu privilegovaných vrstev, zatímco druhý se zaměřuje na útrpné právo. Prohlídky na oba dva okruhy začínají v 22:00 a 23:00 hodin, vstupné je standardní. Více informací zde.

Vysočina

Parné parní léto

Od soboty až do 14. srpna se můžete těšit na výletní jízdy parního vlaku na trati Kostelec - Slavonice. Kromě zážitku z výletu historickou mašinkou na vás čeká i řada kulturních akcí. Můžete navštívit i stálou expozici historie železniční dopravy v telčském depu. Podrobné informace o jízdách zde.

Jihomoravský kraj

Zámek v kostýmech

Líbí se vám koncept nočních prohlídek, které vedle klasického výkladu nabízejí i něco navíc? Navštivte v sobotu zámek Bučovice, kde se bude konat kostýmovaná prohlídka, při které budete svědky romantického příběhu z konce 18. století, inspirovaného románem Nebezpečné známosti. Prohlídky se konají každou hodinu od 18:00 a poslední proběhne od 22:00. Místa si můžete rezervovat. Více zde.

Olomoucký kraj

Dřevo a med

V dalším ročníku akce Dřevo a med se můžete těšit na bohatý program. Již tradičním bodem programu je vyřezávání soch motorovou pilou přímo před očima diváků. Sochy budou následně vydraženy. Novinkou je vystoupení kata, který předvede mučící a popravčí nástroje. K vidění bude také práce šindeláře, uměleckého řezbáře či hračkáře. Aby došlo i na druhou položku akce, tedy med, proběhne během dne několik přednášek na téma včelařství. Více informací najdete zde.

Zlínský kraj

Setkání řemesel

O víkendu proběhne v Rožnově pod Radhoštěm 26. ročník setkání mistrů starých řemesel, návštěvníci budou sledovat, jak se pokrývá střecha, výrobu cihel či různé opracování kamene. Ve stáncích bude prezentována výroba drobné bižuterie, včelího vosku a další. Akci pořádají Lesy ČR a na jejich stanovištích proběhnou vědomostní soutěže s lesnickou tématikou - poznávání zvěře či rostlin. Podrobnosti zde.

Moravskoslezský kraj

Za krále

Na hradě Sovinec se návštěvníci o víkendu přenesou do období třicetileté války. K vidění budou kaskadérské grotesky, šarvátky, ale i ukázky historických řemesel a v obléhaném hradě unikátní výstava zbraní a obléhací techniky. Sobotní i nedělní program začne v 9:00 hodin a skončí v 19:00. Bližší informace zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám