Hlavní obsah

Kam o víkendu na lyže: Přes mírnou oblevu zůstávají sněhové podmínky dobré

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes oblevu, která panovala na počátku týdne, zůstávají velká lyžařská střediska v plném provozu. Vlekařům pomohlo i sněžení v noci na čtvrtek. Na své by si měli o víkendu přijít i příznivci běžeckého lyžování. Pouze na jižní Moravě není dostatek sněhu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

V Krkonoších v minulých dnech napadlo až 20 centimetrů nového sněhu.

Článek

Lyžařské areály ve Středočeském kraji jsou v provozu. Na sjezdovkách stále leží desítky centimetrů technického sněhu. V provozu jsou sjezdovky Monínec, Chotouň u Prahy, Šibeniční vrch u Mnichovic a také lyžařský svah Padák v Příbrami.

Na Klínovci jsou v provozu všechny vleky a sjezdovky. Na svazích leží téměř 80 centimetrů převážně technického sněhu. Boží Dar se může pochlubit 70 centimetrů masa. V provozu jsou vleky na Neklidu, Novaku i celý areál na Bublavě.

Velmi dobré podmínky v Krkonoších a Orlických horách

V Krkonoších v minulých dnech napadlo až 20 centimetrů nového sněhu. Jezdí všech pět lanovek i 11 vleků. Kvalitní podmínky mají také na Černé hoře v Jánských Lázních a Světlé hoře. O víkendu bude kvůli závodům ve slalomu uzavřena část sjezdovek ne Hnědém vrchu. 

Velmi dobré podmínky hlásí také vlekaři v Orlických horách, kde na sjezdovkách leží až 60 centimetrů sněhu. V areálech Deštné a Říčky připadlo v noci na dnešek pět centimetrů nového sněhu. "V týdnu lyžujeme bez front. Silnice do Říček jsou sjízdné se zimním obutím," uvedli tamní vlekaři.

Příprava mistrovství omezila lyžování na Ještědu

Příprava lyžařského mistrovství světa omezila provoz zimního střediska na Ještědu. Mimo provoz je lanová dráha na Černý vrch a lyžařský vlek F-10. Pořadatelé šampionátu tam začali odklízet sníh, aby mohli postavit mobilní konstrukce a buňky.

Ve všech zimních střediscích v Jizerských horách a západní Krkonoších jsou i přes mírné oteplení výtečné sněhové podmínky. Bez omezení se lyžuje na Špičáku, Severáku a Bedřichově, kde je asi půl metru zmrzlého sněhu.

V Harrachově je asi 70 centimetrů vlhkého sněhu a v provozu jsou také všechny vleky a lanovky. V Rokytnici jsou v provozu obě lanovky a všechny vleky mimo vleku Křížek, který bude o víkendu také vozit lyžaře. V provozu je i snowpark s novými překážkami.

Bez omezení se lyžuje také v Jablonci nad Jizerou, ve Vysokém nad Jizerou jsou upraveny sjezdovky Stará, Nová, Poma i Za Pomou a Petruška. V Jilemnici se začne lyžovat v pátek.

V Bedřichově jsou teploty kolem nuly a jemně mrholí. Dnes projely rolby okruh z Bedřichova na Novou Louku, Hřebínek do Kristiánova, okolí Prezidentské chaty a Hrabětic, z Jizerky pak Knížecí, Promenádní a Polubenskou cestu. Před víkendem chce upravit Jizerská o.p.s. většinu tras ze 170 kilometrů dlouhé Jizerské magistrály. 

:. Sjezdovka na Zadově foto: Právo/Pavel Orholz

Ve vrcholových partiích Jeseníků leží až 70 centimetrů sněhu. V provozu jsou v nejvyšších moravskoslezských horách všechna lyžařská střediska. Na své si v Jeseníkách přijdou i příznivci běžeckého lyžování. Nejvíce sněhu tradičně nabízí nejvýše položený areál hor, Ovčárna. Místní svahy pokrývá až 70 centimetrů výhradně přírodního sněhu.

V Beskydech leží od 20 do 65 centimetrů sněhu. Nejvyšší sněhová pokrývka je na Lysé hoře. Díky třinácti sněžným dělům provozovatelé areálu zasněžují nejen sjezdovky, ale i běžeckou trasu.

Sněhový příděl na Šumavě i v Českém lese

V provozu je většina šumavských areálů, na sjezdovkách leží až 70 centimetrů sněhu. Díky novému sněhu si o víkendu zalyžují i lidé v Přimdě na Tachovsku v Českém lese. Dobré podmínky mají na Šumavě také běžkaři.

Lyžařský areál Špičák na Šumavě hlásí na sjezdovkách v průměru 70 centimetrů sněhu. Dobré lyžování nabízí také areál v Kašperských Horách, kde je asi 40 centimetrů sněhu.

Šumavské stopy pro běžkaře se průběžně projíždí stroj na úpravu tras. Přesné a aktuální informace najdou běžkaři na adrese www.bilastopa.cz.

Na Vysočině se lyžuje, ale běžkaři musí jinam

Na Vysočině budou k dispozici vleky ve všech 14 fungujících zimních střediscích. Po oblevě, která sužovala skiareály v kraji počátkem týdne, napadl v noci na čtvrtek sníh. Sjezdovkám podle správců prospělo i noční ochlazení, leží na nich až 110 centimetrů technického sněhu.

Špatně jsou na tom na Vysočině stále běžkaři, lyžovat mohou jen ve vyšších polohách kraje na loukách a zatravněných polích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám