Hlavní obsah

Jeskyně, kterou smí spatřit jen 80 vyvolených denně

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výlet k jeskyni, které se říká Subway (v překladu Metro), nemůže absolvovat každý. Zaprvé kvůli omezenému počtu vydávaných povolení, zadruhé z důvodu fyzické náročnosti cesty. Národní park Zion své návštěvníky ani trochu nešetří.

Národní park Zion si se svými návštěvníky nebere servítky. Protloukat se musejí drsnou krajinou

 
Článek

Jakousi opičí dráhou pro dospělé je trasa vedoucí možná k nejznámějšímu ze zvláštních geologických útvarů Národního parku Zion v Utahu (blízko města Springdale). Zdejší jeskyně, do níž příroda vyhloubila tunel vypadající, jako by jím měl každou chvíli projet vlak metra, leží uprostřed panenské přírody.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Povolení k cestě do blízkosti zionské jeskyně Subway získá jen 80 turistů denně, dříve byl jejich počet ještě o 30 nižší. Každé skupince je doporučováno vzít s sebou zkušeného trampa, který si v přírodě umí poradit i v krizových situacích. V Národním parku Zion se totiž nechodí po dlážděných cestičkách.

Foto: Profimedia.cz

Park Zion je plný skal i zvláštních nevídaných geologických útvarů.

K jeskyni Subway se plave ve studené vodě, slaňuje po stěnách skal a prochází úzkými skalními štěrbinami. Odměnou za pokoření komplikovaných přírodních nástrah je pak pohled na jeskyni obklopenou vodopády, jezírky i kamennými deskami pokrytými mechem. V blízkosti této prazvláštně tvarované jeskyně vás možná napadne, že příroda má tak trochu smysl pro humor.

Foto: Profimedia.cz

Přesně zaoblený tvar jeskyně v Národním parku Zion je fascinující.

TIP: Jestli se do divokých končin Národního parku Zion vydáte, nezapomeňte si kromě zkušeného průvodce také vodotěsné vaky na vše, co nechcete mít promočené, a samozřejmě lékárničku pro všechny případy. O povolení k návštěvě jeskyně připomínající tunel metra je dobré zažádat několik týdnů či měsíců před cestou.

Zajímavosti

Národním parkem Zion je oblast nazývaná až od roku 1919. Prvních 10 let své existence se park jmenoval Mukuntuweap National Monument.

V parku funguje navigace GPS, která dokáže rozeznat zdejší důležité křižovatky.

Rozloha parku je necelých 600 kilometrů čtverečních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám