Hlavní obsah

Japonské letušky bez práce? Dočasně se přeškolí na chrámové kněžky

Novinky, Michael Švarc

Japonsko se opět uzavírá okolnímu světu kvůli nové mutaci koronaviru. Personál letecké společnosti Japan Airlines tak zůstává v podstatě bezprizorní, proto vedení hledá možnosti, kam zaměstnance dočasně přeřadit. Část letušek z města Fukuoka nově zaujme roli takzvaných miko, chrámových kněžek nebo pomocnic.

Foto: Profimedia.cz

Miko v tradičním oděvu (ilustrační foto)

Článek

Zaměstnankyně aerolinek se začaly na miko školit už minulý týden, uvádí server Sora News 24. Trénink, který zdaleka není tak komplikovaný a dlouhý jako například v křesťanských církvích, podstoupily ve svatyni městečka Munakata, kde se učily vybranému slovníku a dalším znalostem.

Pro letušky jde v podstatě o obdobnou práci, kterou zastávají i na palubách letadel. K návštěvníkům totiž mají být milé a pohostinné. Lidem, kteří do chrámu přicházejí k modlitbě, miko často prodávají nejrůznější dekorace přinášející do domů štěstí. A každý předmět musí být předán určitým způsobem — právě tomu se letušky během aktuálního výcviku učí.

Vedení společnosti Japan Airlines a zastoupení chrámu v Munakatě ve společném prohlášení uvedly, že se těší na společnou energii, která z této spolupráce může vzejít. Věří, že jde o příležitost, jak se jeden od druhého učit.

Má jít také o názornou ukázku často přehlíženého rysu japonské kultury, kdy se zaměstnavatelé snaží pro své pracovníky najít uplatnění, i když není úplně příhodná doba. Letušky budou jako miko v chrámu sloužit od 1. ledna.

Japonsko se na měsíc zavře cizincům. Kvůli mutaci koronaviru

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám