Hlavní obsah

Jak naplánovat první dovolenou s partnerem a nezešílet

Novinky, Jakub Kynčl

První dovolená za hranicemi země, ale kolikrát třeba jen v tuzemsku, je jedním z prvních klíčových momentů vztahu, kdy se ukazuje, jak dobře spolu partneři dokáží vyjít. Pokud spolu ještě nebydlí, tak často teprve nyní poznávají zlozvyky toho druhého, o nichž neměli ponětí. Jak tedy takovou dovolenou ustát, aby nedošlo na rozchod?

Foto: Profimedia.cz

Společné plánování cesty je důležité pro oboustrannou spokojenost.

Článek

1) Plánujte, plánujte, plánujte

Je jistě roztomilé, když za svým protějškem přijdete a laškovně oznámíte, že za 24 hodin vyrážíte na cestu, tak ať si rychle sežene plavky, šaty na večer, pohorky, expediční batoh nebo cokoliv dalšího, co potřebujete ke spokojenému výletu. Nemusí se to však setkat s očekávanou odezvou a budete na dovolenou odjíždět či odlétat ve špatném rozpoložení. Rozvrhněte si proto raději následující týdny a vyberte pro oba nejvhodnější termín, který nebude ani jednoho z vás omezovat.

2) Dovolená ve znamení klidu

Pokud někam jedete s cestovní kanceláří, proberte s ní, jak chcete dovolenou prožít. Je důležité vědět, zda vám třeba stačí válet se u moře a celou dovolenou s klidem strávíte na jednom místě. I způsob stravování může způsobit rozepře. Je rozdíl stravovat se po obchodech a nejrůznějších restauracích, nebo mít v hotelu all inclusive. S tím máte sice klid a nemusíte se o nic starat, výrazně vás ale omezuje časově, a tudíž ve volném pohybu. Možná se vám zalíbí rybárna s čerstvými plody moře, ale pak si uvědomíte, že na vás v hotelu čekají hromady nejrůznějších jídel. Ani all inclusive nemá jen samá pozitiva.

Foto: Profimedia.cz

Čerstvé dobroty z moře mohou být chutnější než hotelová strava.

3) Volnost především

Rozhodli jste se jet po vlastní ose, mít flexibilní dovolenou a být nezávislí? Výborně. Napoprvé máte docela odvahu, ale alespoň poznáte svého partnera naplno. Poptejte se ho však alespoň na to, co by chtěl na cestě zažít. Splní-li se mu byť jen jeden malý sen, je větší šance, že cestu naplní optimismem. Pobavte se o tom, kolik času chcete trávit v autě, vlaku či letadle, abyste si nakonec nevyčítali, že stále jen cestujete. Výběr jídla nechte až pro dané situace, tento typ cestování k tomu přece přímo vybízí.

4) Je ubytování důležité?

Výběr hotelu, hostelu, penzionu či domku je pro společný výlet klíčový. I když budete uvnitř trávit jen minimum času, můžete si být jisti, že rozbitá židle, zapáchající sprchový kout či plesnivé zdi vám moc příjemných témat k diskuzi nedodají. Pokud jedete po vlastní ose a narazíte na nějaké ubytování, které vás zaujalo, neostýchejte se majitele či recepční požádat, že chcete pokoj nejdřív vidět. Pokud nemají co skrývat, vyjdou vám vstříc. Pokud jedete s cestovkou, dobře si přečtěte recenze na hotel na velkých mezinárodních serverech. Snížíte tím značně riziko zklamání.

Foto: Profimedia.cz

Ušetřit za hotel je příjemné, nesmíte to ale přehánět...

5) Udělejte si přibližný rozpočet

Dovolená není od toho, aby se na ní počítala každá koruna a řešilo se, zda si můžete dát zmrzlinu či ne. Raději nejezděte na dovolenou, která je pro vás příliš nákladná, jeďte třeba někam blíž za méně peněz a trochu víc si to tam užijte. Vždyť taková by měla dovolená být - můžete si dovolit něco, nad čím byste doma dlouze přemýšleli. Když se dopředu rozmyslíte, kolik jste připraveni za dovolenou utratit, vyhnete se smutným chvílím po návratu, kdy si budete vyčítat, že jste utratili i peníze určené na něco úplně jiného. Dovolená vás má primárně uvolnit, nikoliv přidat vrásky a pocuchat vám nervy. Až ji budete vybírat či vymýšlet, myslete na to.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám