Hlavní obsah

Jak Humboldtův box neboli UFO v Berlíně vydělává na nový palác

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Berlíňané rádi pojmenovávají významné stavby ve městě po svém. Nejčastěji se při tom inspirují tvarem budov. A tak kancléřství říkají důvěrně Pračka, Dům světových kultur je zase Březí ústřice a pro Starou knihovnu se mezi lidmi vžilo označení Komoda.

Foto: Vladimír Plesník , Právo

Humboldtův box překřtili Berlíňané na UFO.

Článek

„Aha, vy myslíte ten legrační objekt,“ usmívá se policista a ukazuje, jak se dostanete k Humboldtovu boxu přímo v historickém středu německé metropole. Zanedlouho poté, co se představila veřejnosti, přejmenovali místní nápadnou osmihrannou stavbu, hostící výstavy a další kulturní události, trefně na UFO.

Úkolem ultramoderního Humboldtova boxu sahajícího do výšky 28 metrů je propagovat obnovu bývalého královského zámku, na jehož místě vyrostla budova, a pomoci získat pro znovuvybudování sídla pruských a německých panovníků nezbytné finanční prostředky.

Foto: Vladimír Plesník , Právo

Ne, to opravdu není znovu postavený městský zámek, ale jen na plátně nakreslený obraz.

Hned ve vstupní hale si může návštěvník na lepenkovém modelu prohlédnout, jak vypadalo místo u řeky Sprévy, kde dnes stojí UFO, a jeho okolí v roce 1900. Zmenšenina přibližuje barokní palác, dokončený v polovině 18. století a v němčině označovaný jako berlínský zámek.

Stavba shlížela na blízký Muzejní ostrov, kde se nacházejí mimo jiné světoznámá Stará národní galerie a Pergamonské muzeum. Dobrovolníci ochotně sdělí návštěvníkům podrobnosti o zničeném paláci a o plánech na jeho vzkříšení.

Budovu zničili dynamitem

Model současně ukazuje, že okolní stavby tvořily s palácem Hohenzollernů funkční celek. Právě tato skutečnost představuje silný argument pro výstavbu věrné repliky berlínského panovnického sídla. „Historický střed Berlína by měl být zcela obnoven. Měl by tu určitě zůstat prostor pro nejmodernější výstavbu, ale centrum musí být úplné,“ říká Gerd Henrich, výkonný ředitel firmy Megaposter, která Humboldtovu krabici vybudovala.

Zámek během 2. světové války značně poškodily nálety spojeneckého letectva. V roce 1950 budovu východoněmecké úřady jako symbol pruského militarismu srovnaly dynamitovými náložemi se zemí. V roce 1976 ji nahradil záměrně moderní Palác republiky, v němž se scházel východoněmecký parlament a kde probíhaly i nejrůznější kulturní akce.

Foto: Vladimír Plesník , Právo

Podzim 2005, před stržením Paláce republiky. Nápis Zweifel – Pochybnosti vyjadřuje nesouhlas obyvatel metropole.

Několikrát se odtud vysílala výpravná televizní estráda Ein Kessel Buntes, dobře známá i z československých předlistopadových obrazovek. Budovu s okny v barvě bronzu znají i návštěvníci z tehdejšího Československa, kteří zavítali do východního Berlína.

Berlíňané chtěli nechat Palác republiky stát

V roce 2002 schválila spolková vláda obnovu královského zámku, kterou osobně podpořil i berlínský primátor. Nepůjde o nikterak levnou záležitost. Stržení Paláce republiky a výstavba panovnického sídla podle původních plánů přijde na 670 miliónů eur (17,3 miliardy Kč).

Z této částky mají 80 miliónů eur (2,1 miliardy Kč) uhradit soukromí dárci: peníze z nejrůznějších sbírek budou použity výlučně na stavbu průčelí městského zámku. Úmysl vlády ztěžuje skutečnost, že šest z deseti Berlíňanů se vyslovilo proti demolici Paláce republiky, i když v něm byla zjištěna vysoká koncentrace azbestu, který se před 40 lety používal jako ochrana proti korozi a požáru, a po sjednocení země se pro něj nenašlo rozumné uplatnění.

Foto: Vladimír Plesník , Právo

Pergamonský oltář patří ke stěžejním atrakcím Muzejního ostrova, který leží naproti bývalého městského paláce.

„Právě Humboldtovým boxem chceme přilákat pozornost široké veřejnosti,“ objasňuje Henrich, který současně působí jako člen správní rady nadace na obnovu paláce Hohenzollernů. Hned v přízemí můžete sami přispět na postavení dokonalé kopie městského zámku. Lékárnice v důchodu Ellena Vetterová a další dobrovolníci vám ochotně poradí, jak vhodit do automatu svůj dar v hotovosti.

Berlín jako na dlani

„Od otevření 29. června navštívila Humboldtovu krabici spousta zájemců. Jen prvních 50 dnů od zpřístupnění UFA jsme zaznamenali sto tisíc návštěvníků,“ říká Henrich. „Od roku 2004 se nám podařilo získat na výstavbu berlínského kurfiřtského paláce 16 miliónů eur (413 miliónů Kč),“ dodává.

Obnovená stavba se bude moci pochlubit moderním interiérem, který bude hostit hned několik muzeí a výstav. Návštěvníci UFA se mohou přesvědčit, jak bude vypadat.

Předpokládá se, že půjde o expozice, které se budou snažit oslovit návštěvníka nejmodernějšími informačními technologiemi. Kavárna ve čtvrtém patře Humboldtovy krabice poskytuje zájemcům už dnes skvělý pohled na Berlín.

K mání je i cihla

Pokud přispějete více než 10 centy (2,60 Kč) na obnovu paláce, obdržíte na svůj příspěvek potvrzení. 

Dárci, kteří věnují nejméně 10 eur (258 Kč), získají památečné osvědčení.

Za 250 eur (6450 Kč) si můžete zakoupit vlastní cihlu, zatímco ornament na průčelí, kterými byl palác německých panovníků proslulý, vás přijde na 1250 eur (32 250 Kč).

Pokud se plácnete přes kapsu a věnujete na projekt 655 000 eur (16,9 miliónu Kč), uhradíte výrobu a zasazení ozdobné kované brány.

Berlínské UFO zůstane na svém místě až do roku 2019, kdy by měl být znovuvybudovaný palác otevřen pro veřejnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám