Hlavní obsah

Jak Češi tráví dovolenou a na co by si měli jako turisté dát pozor

Právo, bor

O způsobu trávení dovolené má každý z nás vlastní představu. Pro jedny je ideálem program all inclusive, kdy člověk nemusí vytáhnout paty z hotelového prostředí. Jiní odpočívají v pohybu. Nejšťastnější jsou, když mohou lézt po kopcích, putovat mezi hrady a zámky nebo se prodírat džunglí na sloním hřbetě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Programy all inclusive si Češi v posledních letech opravdu oblíbili. Ještě před 10 lety tvořily pouze pět procent prodeje všech zájezdů. Dnes je to u naší cestovní kanceláře přibližně 90 procent,“ říká obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Berberi. Souvisí s tím i skutečnost, že zhruba třetina dotázaných zákazníků zmíněné cestovky připustila, že o dovolené přibere na váze.

Výlety, památky, sex

Čím, kromě jídla, se na dovolené ještě zabýváme? Jednoznačně nejčastější je opalování, které je oblíbené u 75 procent Čechů. Není překvapením, že slunění je na dovolené nejpreferovanější činností u třetiny žen, zatímco jen u pětiny mužů.

Většina českých turistů také vyráží na výlety do přírody (70 procent) a za poznáváním památek (65 procent). Více než polovina Čechů na dovolené také sportuje, pro každého desátého je to hlavní náplní dovolené. Čtyři z deseti Čechů se na dovolenou těší také kvůli sexu. Ženy (42 procent) dokonce o něco víc než muži (40 procent).

Roste i obliba dalších aktivit. Zatímco vloni se nakupování věnovala čtvrtina českých turistů, letos to je více než třetina. Téměř o 50 procent vzrostla také obliba surfování, nikoliv však na vlnách, ale na internetu.

Skokanem roku jsou adrenalinové sporty. Ještě v loňské sezóně je vyhledávalo na letní dovolené pouze pět procent Čechů. Letos je to téměř trojnásobek.

„Je to dáno jak aktivnějším životním stylem posledních let, tak i rozšiřující se nabídkou služeb tohoto druhu v destinacích. Kromě toho roste také obliba animačních programů pro děti i dospělé,“ doplňuje Berberi, která průzkum mezi svými zákazníky provedla.

Pozor na půjčovny

K aktivnímu způsobu trávení dovolené často patří půjčení auta, vedené zájmem poznat i vzdálenější okolí, ochutnat místní kuchyni v jejím autentickém prostředí či zavítat na místa, kde převažuje počet obyvatel nad návštěvníky. Při půjčování auta se však vyplatí obezřetnost. Je třeba si dobře prostudovat podmínky jednotlivých autopůjčoven.

Dále je užitečné znát dopředu triky pouličních podniků. Mezi ně patří například to, že si půjčovna vezme jako záruku pro případné škody váš osobní doklad. Při vrácení auta pak s vámi může obsluha diskutovat o stavu vozidla (např. škrábance, které již na autě byly) a vydání dokladu podmiňovat uhrazením škody. Je dobré si auto před zapůjčením důkladně prohlédnout, vyfotit a případné nedostatky zapsat do protokolu.

„Nejjednodušší a z mého pohledu také nejjistější možností vypůjčení automobilu často bývá delegát CK, přes kterou je zájezd organizován. Cestovky často mají dohodnuté speciální slevy pro své klienty a delegát pomůže s formalitami kolem zapůjčení,“ popisuje jeden ze spolehlivějších postupů marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

„Většina turistů dostane smlouvu o zapůjčení a podívá se jen na kolonku s podpisem. Je třeba však věnovat pozornost přinejmenším odstavci, který pojednává o pojištění půjčeného auta. Důležité je zejména povinné ručení, tedy pojištění pro případ škod, způsobených třetí osobě, a také výše případné spoluúčasti,“ upozorňuje Šatný a dodává: „I v tomto případě skýtá větší komfort a klid zapůjčení automobilu přímo přes delegáta či alespoň na jeho doporučení.“

Opatrně se skútry

V letních měsících mnozí turisté upřednostňují před koly motocykly. U těch bývá nejoblíbenější volbou zapůjčení skútrů. Německý autoklub ADAC před časem otestoval 62 půjčoven skútrů v Řecku, Francii, Itálii, Španělsku a v řecké části Kypru. Opatrní s výběrem by měli být turisté především v Řecku.

Jako hlavní problém se ukázal především technický stav motocyklů, konkrétně se nejčastěji jednalo o nedostatky u brzd. Častým problémem jsou také nejasné pojistné podmínky, smlouvy pouze v místním jazyce a problémy s vracením kaucí.

Pokud turisté přijeli na zájezd s CK, je opět užitečné obrátit se na místního delegáta. Ti mají pochopitelný zájem eliminovat jakékoliv nebezpečí úrazu nebo vyhnout se popotahování s pochybnými půjčovnami, a proto klienty nasměrují do již prověřených podniků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám