Hlavní obsah

Irové si připomenou svého patrona. V Praze na jeho počest zezelená rozhledna

Novinky, fis

Den svatého Patrika připadá na 17. března. Slavit se ale začne už s předstihem. Během víkendu se k bujarým oslavám irského státního svátku připojí také mnozí Češi. Proudem poteče mimo jiné samozřejmě i chutná irská whiskey.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V irském Dublinu oslavovali v roce 2013 svého patrona mohutným průvodem, v Chicagu zelenou řekouVideo: Reuters

 
Článek

Kalendář po roce opět připomíná známý Den svatého Patrika. Desítky tisíc lidí se při příležitosti oslav domnělého data úmrtí svatého Patrika oblékají do zeleného, zdobí se čtyřlístky, pijí a pojídají co nejvíce zeleného. Tradiční průvody a oslavy se už dávno netýkají jen Irů, přestože je tento světec právě jejich patronem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Známé světové ikony se loni v rámci oslav Dne svatého Patrika zbarvily na zelenoVideo: Reuters

Díky irským imigrantům se zelená tradice rozšířila na různé kontinenty, například do Ameriky i Austrálie. Stejně tak cestuje Evropou. Podobně jako každoroční početné průvody účastníků slavností procházejí americkým New Yorkem, stranou nezůstávají ani Češi.

Česko nezahálí

Pondělní Den svatého Patrika předběhnou víkendové tematické akce. Různě pojatých oslav se můžete zúčastnit napříč republikou. Tak třeba hned v pátek večer se na počest svatého Patrika zahalí do zeleného světla pražská Petřínská rozhledna. Zůstat by tak měla až do úterý.

Pražáci mohou v sobotu večer vyrazit do KC Novodvorská, kde kromě jiného zahraje plzeňská skupina Poitín. Bujaré oslavy se uskuteční od pátku až do pondělí také v Caffrey's Irish Baru a James Joyce Prague's Cosy Irish Pubu.

Kdo byl svatý Patrik

Mnich a pravděpodobně biskup pocházející ze vznešené rodiny z Walesu působil v 2. polovině 5. století jako misionář v Irsku. Ke křesťanské víře se údajně dostal v zajetí jako otrok. Když získal svobodu a stal se mnichem, rozhodl se toto náboženství rozšířit mezi irský lid.

Současní historici zpochybňují část skutků, které jsou sv. Patrikovi v legendách připisovány. Jeho postava totiž nepřehledně splynula s misionářem Palladiem.

Patrik se stal patronem Irska, proto se traduje, že byl pohřben vedle sv. Brigity a sv. Kolumby, kteří jsou taktéž irskými patrony. Zatím toto tvrzení ale není vědecky podloženo.

Legendy vypráví, že Patrik vyhnal z Irska hady. Podle některých výkladů historiků se ale jedná o přenesení významu. Ve skutečnosti Patrik pomyslně vypudil víru šířenou druidy, keltskými duchovními, a nahradil ji křesťanstvím.

K postavě svatého Patrika se modlí například sedláci, dále je označován například i jako patron kadeřníků či kovářů.

V jabloneckém Eurocentru začne v sobotu od 20:00 celovečerní akce zaměřená na keltskou kulturu. Bude se tu hrát, tančit a vítané budou i nápadité převleky. Už od odpoledne, konkrétně od 16:00, si budou v sobotu svatého Patrika připomínat i v Ostravě v DDM Polská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám