Hlavní obsah

Hrady nad jihočeskou Malší zažívají znovuzrození

Právo, Vladimír Vácha

Jen několik kilometrů od Kaplice, ležící na mezinárodní trase E 55 na horním toku Malše, je rozprostřeno v okruhu přibližně patnácti kilometrů pět hradních zřícenin a tvrzí. Jsou ideálním místem pro trasu pěších a pro cyklistické výlety do kouzelné jihočeské krajiny.

Foto: repro archív Radka Kocandy, Právo

Tak zřejmě vypadal Pořešín v roce 1420. Z mohutného hradu, který nechal rozbořit v 15. století sám jeho majitel Oldřich z Rožmberka v průběhu husitských válek, zůstala ale jen torza jižního paláce, druhé brány a plášťové hradby.

Článek

První je tvrz v Tiché, následuje strážní hrad Louzek, lovecký hrádek Sokolčí, hrad bývalých kaplických pánů Pořešín a konečně jeden z prvních českých královských kamenných hradů Velešín.

Pokus o záchranu ducha dávné minulosti

Přestože z jejich bývalé slávy zůstaly dnes již většinou jen ruiny, stojí za zhlédnutí. Zejména hrad Pořešín, jehož zbytky ční na skále nad ohybem Malše, upoutá každého, kdo do jeho okolí zavítá.

„Je to určitě jeden z historických klenotů na Kaplicku. Možná právě Pořešín byl tím posledním impulzem, abychom se pokusili alespoň částečně slávu památek obnovit. V roce 2000 jsme ve třech založili Společnost pro hrad Pořešín a postupně jsme pro jeho částečnou obnovu dokázali získat další nadšence včetně některých kaplických zastupitelů, ale i znalce české kastelologie Doc. PhDr. Tomáše Durdíka DrSc.“ rozhovořil se jednatel a duše sdružení Radek Kocanda.

Foto: repro archív Radka Kocandy, Právo

hrad Pořešín

„Náš rozpočet byl tehdy v řádu několika tisíc, ale již o čtyři roky později to bylo sto tisíc a mohli jsme se pozvolna pustit do záchrany hradu. Společnost se přeměnila na sdružení Hrady na Malši a to si získalo podporu i u dalších starostů v okolí,“ podotýká Kocanda.

Významnou pomocí k uskutečňování záměrů sdružení byl příchod místostarosty Kaplice Josefa Kaloše a starosty Velešína Josefa Klímy. Se sdružením začaly spolupracovat i další obce Svazku měst a obcí Pomalší, ale i Lesy České republiky s. p., které jsou vlastníkem hradu Louzek.

Vzkříšení hradní atmosféry doplní zajímavé akce

„Podařilo se nám dokázat, že jen planě nemluvíme o historii, ale dokážeme zříceniny pozvolna, ale s hmatatelným výsledkem opravovat. Ve spolupráci s kaplickým informačním centrem se kouzelné prostředí Pořešína oživilo divadelními představeními i hudebními vystoupeními,“ dodává Kocanda.

Připomíná, že během léta si na hradě užívají především děti, pro něž sdružení připravuje atraktivní akce. Jednou z nich bylo například letošní červnové odpoledne plné zábavy ve stylu japonského středověku, kde nechyběly souboje samurajů, možnost se svézt na oslíkovi či koníkovi v doprovodu samuraje a různé hry.

Foto: repro archív Radka Kocandy, Právo

Jednou z akcí na hradě Pořešín bylo i odpoledne ve stylu japonského středověku, kde nechyběly souboje samurajů.

Bylo o to zajímavější, že bylo určeno pro bezmála osmdesátku kluků a holčiček z českobudějovického centra pro rehabilitaci osob se zdravotním postižením Arpida.

„Je to perfektní. Parta kolem pana Radka Kocandy připravila pro naše děti nádherné odpoledne už podruhé. Samozřejmě, že se akce mohla uspořádat také díky našemu dlouholetému sponzorovi, společnosti E. ON. Bez sponzorů se podobné akce dělat nedají a jsem rád, že se našemu zařízení nevyhýbají,“ chválí Právu pořadatele ředitel Arpidy Jiří Janovský.

Snaha o navrácení života tam, odkud vymizel

Sdružení chce, aby hradní trosky žily. Podařilo se mu získat na obnovu Pořešína dotaci téměř 2,2 miliónu korun z fondů Evropské unie. Vložilo je do konzervace hradního paláce a části plášťové hradby. Přibylo i nové přemostění.

Dalším z cílů je vznik značené trasy po staré zemské tzv. cáhlovské cestě. Ta by měla spojit rakouský Freistadt a České Budějovice.

„Na trase chceme umístit informační stojany se stručnou historií daného místa a zajímavostmi středověkého způsobu cestování. První stojan už stojí na pořešínském hradě, kde se můžete dozvědět, jak se Pořešín dobýval, kde se v okolí těžily drahé kovy, kdo zde skončil pod mečem kata, ale i jak se lidé oblékali a jaké zbraně měli k dispozici,“ vypráví nadšeně Kocanda.

Věří, že se vše podaří a do Pořešína, Velešína, Tiché, Sokolčí i Louzku si najdou cestu především rodiny s dětmi a každý z nich si odnese nejen zajímavé informace o minulosti, ale i příjemné zážitky z pobytu v krásné jihočeské krajině.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám