Hlavní obsah

Hrad Sovinec bude znovu obklopen švédskými vojsky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bruntálsko

Hrad Sovinec na Bruntálsku budou o víkendu 18. a 19. července opět dobývat švédská vojska z dob třicetileté války. 80 až 90 členů historických spolků návštěvníkům přiblíží boje o dnes státem chráněnou památku, které se na Sovinci odehrály v roce 1643.

Článek

Obránci hradu se střetnou se švédským vojskem před branami památky. Její návštěvníci si dále budou moci na nádvořích prohlédnout, jak vypadal život v obleženém hradě, a projít si historickou tržnici se zbrojíři, platnéři a výrobci kanonů.

Na své si však na Sovinci přijdou i lidé, kteří se nezajímají o historickou vojenskou techniku. Pobavit se budou moci například při country bálu, ohňové show a vystoupení hudebníků a divadelníků.

Pro děti organizátoři připraví pásmo pohádek či vystoupení kejklířů. Akce Za čest krále, která se letos uskuteční již podesáté, patří k nejoblíbenějším kulturně-historickým pořadům, které se na hradě Sovinec každoročně konají.

Loni ji navštívilo asi 5 000 lidí. Švédská vojska přitáhla k Sovinci v září 1643, když neuspěla při obléhání Brna. Po třech týdnech urputného ostřelování z okolních kopců se jeho obránci vzdali. Švédové poté na Sovinci setrvali sedm let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám