Hlavní obsah

Horské hotely jsou na zimní svátky skoro plné

Milovníci zimních svátků strávených na českých horách si s rezervací míst musejí pospíšit – většina oblíbených destinací je už totiž vyprodaná. Tak tomu je i na západočeské straně Šumavy, kde řada penziónů a hotelů na Vánoce a Silvestra hlásí plno už dnes.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Špindlerův Mlýn je jednou z nejvytíženějších horských oblastí ČR. Volná místa v hotelech tu rychle mizí.

Článek

„V termínu Vánoc a Silvestra už nemáme ani jeden volný pokoj,“ potvrzuje Pavlína Kučerová z obecního úřadu na Modravě, který v obci prvním rokem provozuje Modrý penzión. Stejně jsou na tom i v Pensionu Hones v Horské Kvildě.

„Jako posledních patnáct let i letos máme všechny pokoje obsazené. Ceny udržujeme stále stejné, na Vánoce ani na Silvestra je nezvedáme. Jezdí k nám stálá klientela,“ uvádí majitelka Ingrid Honesová.

Rezervace na poslední chvíli

Mezi vytížené oblasti v zimě patří také Železnorudsko, kde je k dispozici celkem okolo 6000 lůžek. Podle Ivany Vilišové z městského infocentra si lidé ubytování shánějí hlavně sami. Až těsně před Silvestrem do centra volají s tím, zda nejsou ještě některá místa volná.

„Rozešleme hromadně e-mail, v jakém hotelu nebo penziónu je volno. Někdo nám odpoví, někdo ne,“ popisuje Vilišová. Celkově se ceny za ubytování proti loňsku nezměnily. Silvestrovské pobyty jsou v horských střediscích v centrálním Krušnohoří už téměř všechny vyprodány. Několik volných míst ještě zbývá v nabídce vánočních pobytů, ale i tady je míst každým dnem méně.

„Silvestr máme plně obsazený,“ uvedla Petra Kopecová z hotelu Praha na Božím Daru na Karlovarsku. „Na vánoční svátky máme volných posledních sedm pokojů,“ konstatovala s tím, že ceny za pobyty na konci roku zůstaly ve srovnání s loňskem stejně vysoké. „Máme plně obsazený hotel na Silvestra i o Vánocích,“ uvedla provozovatelka hotelu Modrá Hvězda v Horní Blatné na Karlovarsku Gerolda Předotová.

Silvestr máme plný. Přes polovinu tvoří klientela, která se pravidelně vrací.
Tomáš Slanina, Špindlerův Mlýn

„Myslím, že letos byl zájem o pobyty na konci roku vyšší než vloni. Ceny jsme meziročně nezvyšovali,“ dodala Předotová. Hodně si, na rozdíl od posledních let, slibují od letošního Silvestra ubytovatelé a restauratéři v Krkonoších. Většina krkonošských hotelů a penziónů má tradičně nejdražší silvestrovské pobyty téměř nebo zcela vyprodané. Silvestr v Krkonoších vyjde turisty zhruba stejně jako v loni. Pokud někde šly ceny nahoru, jde o jednotky procent.

„Silvestr máme plný. Přes polovinu tvoří klientela, která se pravidelně vrací,“ potvrdil nájemce penziónu Slunečnice ve Špindlerově Mlýně Tomáš Slanina, účtující dospělým silvestrovským hostům 1480 korun za noc se snídaní.

„Pokud chtějí strávit silvestrovskou noc v penziónu, doplatí necelých 1300 korun za kompletní sváteční menu, v čemž je zahrnuto i společné vítání Nového roku před penziónem a lampión štěstí pro každého, ohňostroj a hudba. Hosté se tak vzájemně seznámí a další pobyt mají příjemnější,“ doplnil Slanina.

Volno jen výjimečně

Období Silvestra mají plné také v hotelu Hela v Peci pod Sněžkou, kde prodávají noc s polopenzí za sedm set korun s možností šestisetkorunového doplatku za silvestrovskou veselici. Ceny silvestrovských pobytů se nezvedly proti loňsku ve špindlerovském hotelu Aquapark. Host zde v nejdražším ročním období denně zaplatí 1900 korun včetně polopenze, volného vstupu do vodního ráje aquaparku, wellnesu, solné jeskyně a slavnostního menu.

Proti roku 2012 jsme zdražili o pět procent.
Věra Kovaříková, Malenovice

Většina hoteliérů v Beskydech hlásí na Vánoce a Silvestra obsazeno. Výjimkou je hotel Petr Bezruč v Malenovicích na Frýdecko Místecku. „Polovina kapacity na Vánoce a Silvestra je ještě volná,“ zve Věra Kovaříková, provozní hotelu, jenž nabízí 300 lůžek. Malenovický hotel je také jedním z mála, kde se zvedaly ceny. „Proti roku 2012 jsme zdražili o pět procent,“ doplnila Kovaříková.

Naopak v hotelu Sepetná v Ostravici je plno už dva týdny. „Pobyty jsme vyprodali za necelý měsíc od chvíle, kdy jsme na webu začali silvestrovské a vánoční pobyty nabízet. Poslední pokoj jsme prodali před 14 dny. Ceny zůstaly stejné,“ přiblížil provozní Tomáš Otipka.

Radim Šamánek, provozní z Chaty Bílá, která nabízí ubytování pro 83 osob, prodal polovinu celkové kapacity už před rokem. „Vracejí se k nám stejní klienti. Zbylá místa jsem doprodal v minulém týdnu,“ popsal Šamánek a dodal, že ceny za vánoční a silvestrovské pobyty v Chatě Bílá zůstávají už čtyři roky stejné.

Na Lipensku jsou na období Silvestra i Vánoc ještě volná místa v hotelech i penziónech. „Samozřejmě, že turisté si nyní oba svátky hojně zabukovávají, ale máme tady ještě stále volná místa jak v hotelech, tak menších penziónech. Ceny zůstávají ve většině v loňských relacích,“ sdělila Právu ředitelka společnosti Lipensko Jitka Fatková.

Reklama

Výběr článků

Načítám