Hlavní obsah

Horkovzdušné balóny vzlétnou nad Bouzov již pojedenácté

Právo, Miloslav Hradil, Vlasta Hradilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes dvě desítky horkovzdušných balónů z Česka a Slovenska se zúčastní již 11. ročníku akce Balóny nad hradem, která se uskuteční v pátek a sobotu v Bouzově na Olomoucku.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Balónová fiesta v Bouzově nabízí vždy zábavu i zajímavou podívanou.

Článek

„Zájem o akci je každý rok velký. Tradičně láká více než deset tisíc návštěvníků,“ řekl Právu organizátor akce Josef Doležel. V tuzemsku je podle odhadů přibližně 150 balónů a přes sto pilotů, kteří se scházejí na různých fiestách. Ta v Bouzově patří k největším. Hromadný start balónů s ukázkami létání se v blízkosti zdejšího hradu uskuteční v pátek v 6.30 a v 18 hodin.

V sobotu budou hromadné starty zahájeny v 6.30 a v 18.30 hodin. Doprovodný program začne v sobotu v 15 hodin na hřišti v Bouzově. Vystoupí tu skupina ABBA Stars, šermíři ze skupiny Markus M, připraveny budou hry pro děti, prezentace leteckých modelů, ukázky požární techniky v akci i ohňová show na koních v podání skupiny Ordo Kromen. Romantickou kulisu hradu pak doplní i oblíbené večerní balónové svícení, které se za příznivého počasí uskuteční v sobotu v 21.30 hodin.

Rozsvěcování balónů

„Balóny se budou rozsvěcovat a zhasínat za doprovodu hudby. Je to úžasná podívaná a věřím, že lidi nadchne stejně jako v minulých letech,“ poznamenal Doležel. V rámci fiesty se uskuteční mj. i let dvou dobrovolných dárců krve, kteří vyhráli v soutěži Daruj krev a leť balónem. Tu na podporu dárcovství krve v Olomouckém kraji připravila v rámci projektu Pomáháme pomáhat místní skupina Českého červeného kříže Olomouc-Řepčín.

Do soutěže byli zařazeni všichni, kdo přišli v průběhu července darovat svou krev nebo její složky na transfuzní oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci. Originální dárek pro výherce věnoval hejtman Olomouckého kraje, senátor Martin Tesařík (ČSSD), který sám již daroval krev sedmdesátkrát.

Foto: Profimedia.cz

Cílem fiesty je nejen podpora balónového létání, ale i turistického ruchu v regionu. Také proto se setkání koná u romantického hradu Bouzov, který patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji a který sponzorují významné regionální firmy.

„Jako významný místní producent minerálních vod se chceme podílet na dění v regionu, ve kterém máme své kořeny,“ dodal Doležel, který je manažerem marketingu a exportu Hanácké kyselky. Záštitu nad akcí má i letos olomoucké hejtmanství. Vstup na ni je zdarma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám