Hlavní obsah

Novoklasicistní Flemmichova vila je opět přístupná veřejnosti

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krnov

Krnovský architektonický skvost, Flemmichova vila, se po devíti měsících rekonstrukce opět probudila k životu. V pátek odpoledne novoklasicistní vilu zářící novotou město Krnov slavnostně otevřelo znovu veřejnosti. Vilu postavili v Krnově v roce 1914 podle projektu renomovaného vídeňského architekta Otto Prutschera. Její nynější oprava stála devět miliónů korun. Rekonstrukci podpořily z 90 procent státní a evropské dotace.

Článek

„Kromě slavnostního otevření Flemmichovy vily se lidé mohli zúčastnit i vernisáže obrazů Bohumily Sarnové-Horkové a Františka Sarny s názvem Dva pohledy na Vysočinu. Zahájil ji prezident Unie českých spisovatelů Karel Sýs. Kromě této výstavy si v nově otevřené památce mohou lidé prohlédnout i obnovenou expozici Secese a individualistické moderny. K vidění je zde také výstava cínu ze sbírek Městského muzea Krnov a expozice, která přibližuje rekonstrukci Flemmichovy vily a Městského kulturního střediska v polských Hlubčicích. S tímto městem totiž právě Krnov spolupracuje,“ informovala krnovská mluvčí Dita Círová.

Od příštího týdne si lidé nově opravenou vilu mohou prohlédnout denně kromě pondělka v době mezi 10. a 18. hodinou.

„Rozsáhlé stavební úpravy exteriéru a interiéru vily začaly v polovině loňského října. Během rekonstrukce budovy se snažili stavbaři zachovat co nejvíce původních prvků, což vždy nebylo snadné,“ zdůraznila Círová.

Podlahy se zachovaly

Podle Libora Nowaka ze společnosti STAFI CZ, jež obnovu krnovské památky realizovala, vznikly problémy například při renovaci dřevěných podlah. „Parkety v patrech se částečně zachovaly, okenních žaluzií, které jsou jak vytahovací, tak výklopné. Ty stály naše stolaře hodně sil, ale funkční jsou všechny. Díky spolupráci s odbornou firmou se nám dokonce podařilo zachovat osmdesát procent původních navíjecích mechanismů,“ líčil Nowak.

Specialisté se podíleli také na doplnění původních keramických obkladů v zimní zahradě. Dřívější podobu dostala i hlavní kovaná brána či vstupní dveře z ulice s klepadlem se jmenovkou původního majitele vily Theodora Flemmicha, který byl textilním továrníkem.

Jeho rodina obývala vilu až do znárodnění. Poté zde město tři roky ubytovávalo osm rodin a od roku 1951 až do roku 2003 sloužila budova potřebám kojeneckého ústavu, který provozoval kraj. Následně získalo památku město Krnov a to bezúplatným převodem od Moravskoslezského kraje pod podmínkou, že ji bude využívat k nekomerčním účelům.

„Původní rozhodnutí krnovských zastupitelů zřídit zde jesle a mateřskou školu bylo zrušeno a v roce 2006 rozhodnuto upravit vilu a hospodářské budovy pro kulturní účely a spolkovou činnost,“ zavzpomínala Círová.

Flemmichova vila i s celým svým areálem je nemovitou kulturní památkou od roku 1976.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám