Hlavní obsah

Historickým městem roku 2020 se stal Havlíčkův Brod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historickým městem roku 2020 se dnes stal Havlíčkův Brod. Cenu udílenou za nejlepší péči o památky a odměnu milion korun na další péči o kulturní dědictví v Praze převzal jeho místostarosta Libor Honzárek.

Foto: Profimedia.cz

Náměstí v Havlíčkově Brodě s Mariánským morovým sloupem

Článek

Soutěž pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a ministerstva kultury a pro místní rozvoj, která oceňují nejlepší uplatnění dotací z Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. V programu se na opravy sdružují peníze státní, obecní i od vlastníka.

Ze 14 letošních finalistů a krajských vítězů dostala Cenu ministryně pro místní rozvoj města Kutná Hora a Žatec. Dostávají odměnu 100 tisíc korun stejně jako všichni krajští vítězové.

V soutěži Památka roku loni dostaly ocenění obec Mníšek pod Brdy s obnovou 14 kaplí křížové cesty a cesty k baroknímu areálu Skalka a majitel restaurace Solnice v Českých Budějovicích, která vznikla přestavbou pozdně gotické budovy sloužící dříve jako sklad soli na restauraci s pivovarem.

Cena se udílí za nejlepší projekt a obnovu budovy nebo souboru staveb, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty, ale nemusí být za kulturní památku prohlášené.

Památkou roku se v Libereckém kraji stala roubenka s moderní novostavbou

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám