Hlavní obsah

Eiffelova věž by mohla dostat původní červený nátěr

Novinky, mšv

Když byla v roce 1889 finálně vztyčena nejslavnější dominanta Paříže - Eiffelova věž - měla červenou barvu. Její konstruktér Gustav Eiffel tím chtěl předejít budoucím viditelným známkám rezavění. Aktuální nátěr věž dostala, aby lépe zapadla do městské krajiny. Nyní se ovšem mluví o návratu k originálu, informoval Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Eiffelovka měla červený nátěr, aby na ní nebyly viditelné známky rzi.

Článek

K původní barvě by se věž mohla vrátit během nadcházející tříleté rekonstrukce. Aktuální nátěr by se jednoduše přetřel a vrátil do podoby, s nímž přišel Eiffel. Ten věřil, že viditelná rez by narušila celkový estetický dojem ze stavby, proto se rozhodl proces rezavění zakrýt červenou.

Eiffel zemřel v roce 1923 a věž byla v roce 1954 přetřená na jiný odstín, aby lépe zapadla do města. Za dobu své existence už ale vystřídala hned několik barev od hnědočervené, okrové, kaštanově hnědé až po tu aktuální.

Co se ale týče současné barvy, nepanuje jednotný názor. Daily Mail, který informaci zveřejnil, ji označuje za hnědou, oficiální stránky ji popisují jako bronzovou. Někomu může zase připadat jako šedá nebo hnědočervená.

Zda ovšem Eiffelovka kompletně změní vizáž, úřady zatím nepotvrdily. Jisté ovšem je, že se během rekonstrukce bude znovu natírat — a jako vždy celá ručně.

Anketa

Měla by si Eiffelova věž zachovat stávající barvu?
Ano, lépe zapadá do města
31,8 %
Ne, měla by se vrátit k původní
68,2 %
Celkem hlasovalo 292 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám